Ανέπαφες συναλλαγές με τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς


Οι ανέπαφες συναλλαγές - contactless transactions - είναι ο εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να κάνετε τις αγορές σας με κάρτες ειδικής τεχνολογίας που φέρουν το σήμα

Διατήρηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών καρτών, χωρίς τη χρήση PIN, στο ποσό των 50€

Μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤ και καθώς η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε καθολική, το μέτρο που υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε ως προσωρινό από αρχή της πανδημίας για την αύξηση του ορίου του ποσού των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών με κάρτες, χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στα 50 ευρώ (έναντι 25€ που ίσχυε στο παρελθόν), διατηρείται μόνιμα.

Με το μέτρο αυτό, ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS, κατά την πραγματοποίηση των αγορών τους, καθώς δεν παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον υπάλληλο της επιχείρησης για την εκάστοτε συναλλαγή.
Η Τράπεζα Πειραιώς, ως μέλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, εφαρμόζει έμπρακτα τη δέσμευσή της και συνδράμει διαρκώς στις δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19) στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική καθημερινότητα, από την αρχή της πανδημίας.

Έτσι, το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, διατηρείται μόνιμα στο ποσό των 50 ευρώ.    

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η πληκτρολόγηση του PIN στις συναλλαγές άνω των 50€, καθώς και στην 1η συναλλαγή μετά τη συμπλήρωση του σωρευτικού ποσού των 150€, σε συνεχόμενες ανέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές

Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless) βασίζονται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC (Near Field Communication) και δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα.

Πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ανέπαφη συναλλαγή

  • Ο έμπορος εισάγει το ποσό πληρωμής, το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος αποδοχής καρτών και εσείς απλά πλησιάζετε την κάρτα σας στο μηχάνημα.
  • Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος και εμφανίζεται ένδειξη έγκρισης στην οθόνη του μηχανήματος. Ο έμπορος σας παραδίδει το απόκομμα της συναλλαγής που εκδίδεται από το μηχάνημα.

  • Σημείωση: Εάν το ποσό είναι άνω των €50, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN σας. Εάν το ποσό είναι κάτω των €50, δεν θα χρειαστεί να εισάγετε το PIN σας. Ωστόσο, θα απαιτείται η χρήση του κωδικού (PIN) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών (έως €50), όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των €150 σωρευτικά, σε τερματικά αποδοχής καρτών. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείτε οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση PIN, το όριο των €150 θα μηδενίζεται.

Ποια είναι τα οφέλη για τον πελάτη

Ευκολία

Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για “ψιλά” και να περιμένετε για ρέστα στις καθημερινές σας αγορές.
Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ), εφόσον το ποσό της πληρωμής είναι μικρότερο των €50 και υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές σας για τις οποίες δεν χρειάστηκε να πληκτρολογήσετε το PIN σας, δεν υπερβαίνουν το ποσό των €150 σωρευτικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ) της κάρτας ανέπαφων συναλλαγών.
Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται να υπογράψετε την σχετική απόδειξη.


Ταχύτητα

Η διαδικασία πληρωμής είναι ταχύτερη από την αντίστοιχη διαδικασία πληρωμής με μετρητά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος αναμονής σας στο ταμείο. Όλες οι συναλλαγές σας ολοκληρώνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Είναι ο ιδανικός τρόπος πληρωμών, ιδιαίτερα για συναλλαγές μικρής αξίας.


Ασφάλεια

Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι πολύ ασφαλέστερος τρόπος πραγματοποίησης αγορών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς η κάρτα σας μένει πάντα στα χέρια σας κατά την διαδικασία της πληρωμής.

Συχνές ερωτήσεις, αναφορικά με την ασφάλεια των ανέπαφων συναλλαγών

1.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν οι κάρτες με δυνατότητα εκτέλεσης ανέπαφων συναλλαγών ;
  • Οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας των Διεθνών Οργανισμών Πληρωμών Visa και MasterCard
  • Μια σειρά από ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματωμένα σε κάθε κάρτα
  • Η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας Chip & PIN
2.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας σας;
Αν χάσετε την κάρτα σας, ή υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχουν κλαπεί τα στοιχεία της, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι η κάρτα βρίσκεται στην κατοχή σας, καθώς επίσης και τον λογαριασμό σας για ασυνήθιστες συναλλαγές. Εάν εντοπίσετε συναλλαγές που δεν αναγνωρίζετε, να το αναφέρετε άμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς.
3.
Μπορώ να αλλάξω το ελάχιστο όριο συναλλαγών των €50 που ισχύει για τις ανέπαφες συναλλαγές που δεν απαιτούν την πληκτρολόγηση PIN, όπως εγώ επιθυμώ;
Όχι, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ή κατάργησής του.
4.
Υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανέπαφες συναλλαγές με την κάρτα μου χωρίς να το καταλάβω, καθώς περνάω κοντά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών;
Οι ανέπαφες συναλλαγές βασίζονται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC (Near Field Communication). Για την πραγματοποίηση μιας ανέπαφης συναλλαγής, η κάρτα θα πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά (σε απόσταση μικρότερη των 8 cm) στο μηχάνημα αποδοχής καρτών και να παραμείνει κοντά στο μηχάνημα για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος “beep”.
5.
Με την κάρτα μου μπορώ να πραγματοποιώ μόνο ανέπαφες συναλλαγές;
Οι ανέπαφες συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο στα ειδικά μηχανήματα αποδοχής καρτών που φέρουν το σήμα , ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η συναλλαγή πραγματοποιείται με εισαγωγή της κάρτας στην ειδική υποδοχή του μηχανήματος και πληκτρολόγηση του PIN. Με την κάρτα σας μπορείτε να πραγματοποιείτε και συναλλαγές Chip & PIN, σε χώρες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, ενώ δεν αλλάζει η χρήση της κάρτας στις ΑΤΜ. Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε την πραγματοποίηση συναλλαγής με τεχνολογία Contactless για ποσό κάτω των 50€, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή σας χρησιμοποιώντας το CHIP της κάρτας και καταχωρώντας τον μυστικό κωδικό PIN.
6.
Αν περάσω κατά λάθος δύο φορές την κάρτα μου μπροστά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών θα χρεωθεί δύο φορές η συναλλαγή;
Για την πραγματοποίηση της συναλλαγής πρέπει να έχει προηγηθεί η πληκτρολόγηση του ποσού της αγοράς από τον έμπορο στο μηχάνημα αποδοχής καρτών. Επομένως, όσες φορές κι αν περάσει η κάρτα μπροστά από το μηχάνημα, δε θα υπάρξει χρέωση αφού το μηχάνημα δεν έχει «προετοιμαστεί» για να υποδεχθεί οποιαδήποτε συναλλαγή.