Ανέπαφες συναλλαγές με τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς


Οι ανέπαφες συναλλαγές - contactless transactions - είναι ο νέος εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να κάνετε τις αγορές σας με κάρτες ειδικής τεχνολογίας που φέρουν το σήμα

Σημαντική ενημέρωση: Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19) στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, προχωράει σε αύξηση του ορίου των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε. 

Η αλλαγή είναι προσωρινή και ισχύει έως 30/06/2021.
Για την πλειονότητα των καρτών εκδόσεως της Τράπεζας Πειραιώς, η αλλαγή θα ισχύσει αυτόματα.

Εξαίρεση αποτελούν οι:

 • Πειραιώς Visa Debit,
 • ΔΣΑ Debit,
 • Πειραιώς Private Banking Debit,
 • Πειραιώς Personal Banking Debit,
 • Business Debit,

για τις οποίες, για να ενεργοποιηθεί το νέο όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς ΡΙΝ, θα πρέπει, μόνο για την πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί συναλλαγή σε POS, να γίνει εισαγωγή της κάρτας στο POS και χρήση PIN. Εναλλακτικά, για τις ανωτέρω και μόνο κάρτες, το νέο όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί πραγματοποιώντας μια οποιαδήποτε συναλλαγή σε ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς.

Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS. Για όλες τις συναλλαγές, ποσού μεγαλύτερου των 50 ευρώ, θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

Βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2, το σωρευτικό όριο των €150, σε ανέπαφες συναλλαγές χωρίς την καταχώρηση του ΡΙΝ, εξακολουθεί να ισχύει για όλες τις κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι, όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον υπάλληλο της επιχείρησης για την εκάστοτε συναλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.


Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές

Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless) βασίζονται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC (Near Field Communication) και δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα.

Πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ανέπαφη συναλλαγή

 • Ο έμπορος εισάγει το ποσό πληρωμής, το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος αποδοχής καρτών και εσείς απλά πλησιάζετε την κάρτα σας στο μηχάνημα.
 • Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος και εμφανίζεται ένδειξη έγκρισης στην οθόνη του μηχανήματος. Ο έμπορος σας παραδίδει το απόκομμα της συναλλαγής που εκδίδεται από το μηχάνημα.

 • Σημείωση: Εάν το ποσό είναι άνω των €25, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN σας. Εάν το ποσό είναι κάτω των €25, δεν θα χρειαστεί να εισάγετε το PIN σας. Ωστόσο, θα απαιτείται η χρήση του κωδικού (PIN) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών (έως €25), όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των €150 σωρευτικά, σε τερματικά αποδοχής καρτών. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείτε οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση PIN, το όριο των €150 θα μηδενίζεται.

Ποια είναι τα οφέλη για τον πελάτη

Ευκολία

Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για “ψιλά” και να περιμένετε για ρέστα στις καθημερινές σας αγορές.
Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ),εφόσον το ποσό της πληρωμής είναι μικρότερο των €25 και υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές σας για τις οποίες δεν χρειάστηκε να πληκτρολογήσετε το PIN σας, δεν υπερβαίνουν το ποσό των €150 σωρευτικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ) της κάρτας ανέπαφων συναλλαγών.
Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται να υπογράψετε την σχετική απόδειξη.


Ταχύτητα

Η διαδικασία πληρωμής είναι ταχύτερη από την αντίστοιχη διαδικασία πληρωμής με μετρητά ή πιστωτική κάρτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος αναμονής σας στο ταμείο. Όλες οι συναλλαγές σας ολοκληρώνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.


Ασφάλεια

Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι πολύ ασφαλέστερος τρόπος πραγματοποίησης αγορών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς η κάρτα σας μένει πάντα στα χέρια σας κατά την διαδικασία της πληρωμής.

Ποια είναι τα οφέλη για τον έμπορο

Ταχύτητα

Η διαδικασία πληρωμής με τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, είναι γρηγορότερη από την αντίστοιχη διαδικασία πληρωμής με μετρητά η πιστωτική κάρτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και η ουρά στο ταμείο.


ΕυκολίαΑσφάλειαΜείωση του κόστους διαχείρισης μετρητών και «ψιλών».Πιθανή αύξηση κερδών

Οι πελάτες αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές με την κάρτα τους, ακόμη και εάν δεν έχουν μετρητά πάνω τους.

Συχνές ερωτήσεις, αναφορικά με την ασφάλεια των ανέπαφων συναλλαγών

1.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν οι κάρτες με δυνατότητα εκτέλεσης ανέπαφων συναλλαγών ;
 • Οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας των Διεθνών Οργανισμών Πληρωμών Visa και MasterCard
 • Μια σειρά από ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματωμένα σε κάθε κάρτα
 • Η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας Chip & PIN
2.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας σας;
Αν χάσετε την κάρτα σας, ή υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχουν κλαπεί τα στοιχεία της, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι η κάρτα βρίσκεται στην κατοχή σας, καθώς επίσης και τον λογαριασμό σας για ασυνήθιστες συναλλαγές. Εάν εντοπίσετε συναλλαγές που δεν αναγνωρίζετε, να το αναφέρετε άμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς.
3.
Μπορώ να αλλάξω το ελάχιστο όριο συναλλαγών των €25 που ισχύει για τις ανέπαφες συναλλαγές που δεν απαιτούν την πληκτρολόγηση PIN, όπως εγώ επιθυμώ;
Το όριο συναλλαγών έχει οριστεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς Visa και MasterCard και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ή κατάργησής του.
4.
Υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανέπαφες συναλλαγές με την κάρτα μου χωρίς να το καταλάβω, καθώς περνάω κοντά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών;
Για την πραγματοποίηση μιας ανέπαφης συναλλαγής, η κάρτα θα πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά (σε απόσταση μικρότερη των 8 cm) στο μηχάνημα αποδοχής καρτών και να παραμείνει κοντά στο μηχάνημα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος “beep”.
5.
Με την κάρτα μου μπορώ να πραγματοποιώ μόνο ανέπαφες συναλλαγές;
Οι ανέπαφες συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο στα ειδικά μηχανήματα αποδοχής καρτών που φέρουν το σήμα , ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η συναλλαγή πραγματοποιείται με εισαγωγή της κάρτας στην ειδική υποδοχή του μηχανήματος και πληκτρολόγηση του PIN. Με την κάρτα σας μπορείτε να πραγματοποιείτε και συναλλαγές Chip & PIN, σε χώρες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, ενώ δεν αλλάζει η χρήση της κάρτας στις ΑΤΜ. Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε την πραγματοποίηση συναλλαγής με τεχνολογία Contactless για ποσό κάτω των 25€, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή σας χρησιμοποιώντας το CHIP της κάρτας και καταχωρώντας τον μυστικό κωδικό PIN.
6.
Αν περάσω κατά λάθος δύο φορές την κάρτα μου μπροστά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών θα χρεωθεί δύο φορές η συναλλαγή;
Για την πραγματοποίηση της συναλλαγής πρέπει να έχει προηγηθεί η πληκτρολόγηση του ποσού της αγοράς από τον έμπορο στο μηχάνημα αποδοχής καρτών. Επομένως, όσες φορές κι αν περάσει η κάρτα μπροστά από το μηχάνημα, δε θα υπάρξει χρέωση αφού το μηχάνημα δεν έχει «προετοιμαστεί» για να υποδεχθεί οποιαδήποτε συναλλαγή.