Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς - Δεκέμβριος 2021

Υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο, οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 και τον MSCI EM να καταγράφoυν απώλειες, -0,43% και -4,89%, αντίστοιχα). Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία και η ταχεία εξάπλωσή της, με παράλληλη λήψη περιοριστικών μέτρων, βάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σε ένα πλήθος μακροοικονομικών ανακοινώσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική, στις αποφάσεις ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών (BoE, Norges Bank) για σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, με αυξήσεις των επιτοκίων για το 2021 και το 2022 (Fed) και στην έγκριση του προσωρινού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ. Το δολάριο ενισχύθηκε, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων. Το πετρέλαιο κατέγραψε απώλειες, πυροδοτώντας φόβους για επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης, λόγω της Όμικρον και της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής και τον μήνα Δεκέμβριο.

Μικτές οι αποδόσεις των επιμέρους αγροτικών προϊόντων. Σημαντικά τα κέρδη για τον χυμό, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα βοοειδή, ενώ απώλειες είχαν το σιτάρι, η ζάχαρη, το βαμβάκι και το ρύζι.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους, σύμφωνα με την αγορά.

Για το σιτάρι, η τιμή του πιθανά να υποστεί πίεση, καθώς παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα από ότι υποδηλώνει η σχέση τιμής-αποθεμάτων.

Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί, λόγω προοπτικής χαμηλότερης παραγωγής, παρά την πτωτική πίεση που δέχθηκε, λόγω υψηλών αποτιμήσεων.

Η ισχυρότερη ζήτηση για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική πιθανά να λειτουργήσουν ενισχυτικά της τιμής του καλαμποκιού.

Οι τιμές στον χυμό πιθανά να ενισχυθούν, καθώς η πανδημία ενισχύει την καταναλωτική ζήτηση, με βάση τα εποχιακά πρότυπα.

Η καταναλωτική ζήτηση για το βαμβάκι παραμένει δυνατή, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο της τιμής του, παρά την εξάπλωση της Όμικρον.

Τα σχετικά χαμηλά αποθέματα σόγιας και οι συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της, ενώ για τα βοοειδή και το ρύζι, η συνέχιση της αυξανόμενης ζήτησης λειτουργεί θετικά των τιμών.

Σημαντική πτώση για τον δείκτη των εμπορευμάτων (-4,58%) σε μηνιαίο επίπεδο, όπως και για τον δείκτη αγροτικών προϊόντων (-2,15%). Ως πιθανές αιτίες φαίνεται να αποτελούν το ζήτημα της πανδημίας και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και τα μακρο-στοιχεία της Κίνας, τα οποία δείχνουν να υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει αντιστραφεί σε ουδέτερη βραχυπρόθεσμη, από σχετικά θετική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, η πιθανή συνέχιση της ανοδικής πορείας του δολαρίου, ως αποτέλεσμα εφαρμογής πιο περιοριστικής πολιτικής από τη Fed, ενδεχομένως να θέσει υπό πίεση περαιτέρω τις τιμές τους, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικά υψηλό επίπεδο αποτιμήσεων τους και την ενδεχόμενη κλιμακούμενη εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επισυνάπτεται το 12ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2021, της Τράπεζας Πειραιώς.





Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2021