Υπηρεσίες Πληρωμών PSD2 - Τι αλλάζει στους Ιδιώτες;

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) έχει σκοπό να καταστήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο ασφαλείς και εύκολες.

Τι είναι σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία πληρωμών PSD2 η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη;

Μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (PSD2) για τις Υπηρεσίες Πληρωμών, πλέον πραγματοποιείται ισχυρή ταυτοποίηση κατά την διενέργεια συναλλαγών στη winbank. Ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας είναι μια διαδικασία ελέγχου που βασίζεται στη χρήση τουλάχιστον δύο (2) στοιχείων από τις τρεις (3) παρακάτω κατηγορίες:


  • γνώση (κάτι που μόνο ο χρήστης γνωρίζει π.χ. Password, Quick login PIN)
  • κατοχή (κάτι που μόνο ο χρήστης κατέχει π.χ. συσκευή τηλεφώνου)
  • κάποιο μοναδικό φυσικό (εγγενές) χαρακτηριστικό (π.χ δακτυλικό αποτύπωμα)

Πως γίνεται η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη μέσω winbank web banking;

Για τη πραγματοποίηση συναλλαγών στην υπηρεσία winbank web banking απαιτείται ταυτοποίηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω ειδοποιήσεων (push notification) στη winbank mobile εφαρμογή (για όσους έχουν ενεργή την εφαρμογή winbank mobile)  ή με κωδικό extraPIN που λαμβάνετε μέσω Viber ή με SMS στο κινητό που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα.

Πως γίνεται η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη μέσω winbank mobile εφαρμογής;

Για τη πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω της winbank mobile εφαρμογής απαιτείται ταυτοποίηση με quick login (4ψήφιο PIN, δακτυλικό αποτύπωμα ή FaceID για συμβατές συσκευές) ή με κωδικό extraPIN (αν δεν είναι ενεργοποιημένες οι ειδοποιήσεις της εφαρμογής).

Ορισμός έμπιστων δικαιούχων για πιο γρήγορες συναλλαγές

Μέσω της υπηρεσίας winbank web banking μπορείτε να ορίσετε, εφόσον το επιθυμείτε, δικαιούχους με τους οποίους συναλλάσσεστε συχνά και τακτικά ως έμπιστους. Για τους δικαιούχους που έχετε ορίσει ως έμπιστους, δεν θα απαιτείται ισχυρή ταυτοποίηση κατά τη διενέργεια της συναλλαγής, εξοικονομώντας σας χρόνο. Ο καθορισμός του «έμπιστου δικαιούχου» μπορεί να γίνει κατά τη διαδικασία έγκρισης της συναλλαγής μέσω push notification στην εφαρμογή winbank mobile ή εναλλακτικά στο στάδιο πληκτρολόγησης του κωδικού ασφαλείας, extraPIN, που απαιτείται για την ταυτοποίησή της.

Για ποιες συναλλαγές μπορώ να ορίσω «έμπιστο δικαιούχο»;

Τις παρακάτω συναλλαγές μπορείτε να επιλέξετε να τις εξαιρέσετε από τη διαδικασία ισχυρής ταυτοποίησης, χαρακτηρίζοντάς τις ως συναλλαγές «έμπιστου δικαιούχου».

  • Μεταφορά σε λογαριασμό τρίτου
  • Έμβασμα
  • IRIS 24/7
  • Πληρωμή λογαριασμών προς οργανισμούς
  • Πληρωμή πιστωτικής κάρτας
  • Φόρτιση προπληρωμένης κάρτας / webuy
  • Απόκτηση ασφαλιστικών προϊόντων

Από το μενού Ρυθμίσεις ασφαλείας του winbank web banking και του winbank mobile app, γίνεται εύκολα η διαχείριση των έμπιστων δικαιούχων.