Ναι, η τράπεζα θα αποστείλει στην ΑΑΔΕ τις δαπάνες που έχουν εξοφλήσει ηλεκτρονικά για το φορολογικό έτος, όλοι οι πελάτες τους φυσικά πρόσωπα.
Ειδικότερα, οι τράπεζες θα στείλουν:
- όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, με εξαίρεση τις προπληρωμένες κάρτες στις οποίες πιστώνεται το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν προς επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών εάν η συναλλαγή έχει γίνει σε δόσεις, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης του ποσού της κάθε δόσης.
- όλες τις συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει δηλωθεί από την επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ που είναι διαθέσιμη.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους.
Ειδικά για τις πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα υπολογισθούν με βάση τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν καταχωριστεί στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και θα αφορούν αναδρομικά όλες τις συναλλαγές του φορολογικού έτους εφόσον ο δικαιούχος έχει δηλώσει στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ότι ο επαγγελματικός λογαριασμός ισχύει για όλο το φορολογικό έτος.
Η μείωση του φόρου (γνωστή και ως «χτίσιμο αφορολόγητου») επιτυγχάνεται με συναλλαγές που κάνετε ηλεκτρονικά σε επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμό/ους του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εάν κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει δηλώσει τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμό/ους του στην ΑΑΔΕ, όλες οι συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία δε θα περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που αποστέλλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, μπορούν να προσμετρηθούν για τη μείωση του φόρου εφόσον τις δηλώσετε με δική σας πρωτοβουλία στα σχετικά πεδία της φορολογικής δήλωσης (βλέπε αναλυτικότερα την απάντηση στην ερώτηση 10). Το ίδιο ισχύει και για όλες τις συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με χρήση τραπεζικής επιταγής ή μέσω της καταβολής μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε ταμείο) αφού οι τράπεζες δε γνωρίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις τον ΑΦΜ του πληρωτή/δικαιούχου της μείωσης του φόρου.
Σημαντική σημείωση: Οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευτείτε τον φοροτεχνικό σας σύμβουλο.