Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (PSD2) για τις Υπηρεσίες Πληρωμών αλλάζει τον τρόπο που θα πραγματοποιείτε τις online αγορές σας με κάρτα.

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αγορές σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών;

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2, οδηγία 2015/2366/EΕ), η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με τον Νόμο 4537/2018, έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, να καταστήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές εντός ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) πιο ασφαλείς και εύκολες. Με την οδηγία αυτή εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη  προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων. Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για την Ευρωπαϊκή Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με την PSD2, και πιο συγκεκριμένα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2018/389 που αφορά ειδικά στην ισχυρή ταυτοποίηση, από τον Σεπτέμβριο 2019, όλες οι αγορές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες σε ηλεκτρονικά καταστήματα εντός ΕΟΧ, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών τη στιγμή της αγοράς.

Τι σημαίνει ισχυρή ταυτοποίηση πελατών;

Ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών είναι μια διαδικασία ελέγχου που πιστοποιεί τον κάτοχο της κάρτας και βασίζεται στη χρήση δύο ή περισσοτέρων στοιχείων από τις 3 παρακάτω κατηγορίες.

Κάτι που ο χρήστης:

 • Γνωρίζει μόνο εκείνος (π.χ. κωδικός πρόσβασης ή PIN)
 • Έχει στην κυριότητά του (π.χ. συσκευή δημιουργίας κώδικα επαλήθευσης ταυτότητας)
 • Είναι (π.χ. η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος)

Δεν αρκούν δηλαδή πλέον μόνο η εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας (αριθμός κάρτας, ημερομηνία λήξης, τριψήφιος κωδικός ασφαλείας).


Πώς θα πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικές αγορές με κάρτες από Σεπτέμβριο 2019;

Για την ισχυρή ταυτοποίησή του, ο κάτοχος της κάρτας θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς winbank web banking ή το quick login της εφαρμογής winbank mobile (δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου ή 4ψήφιο PIN), πριν την ολοκλήρωση της αγοράς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου να πραγματοποιείτε αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα εντός ΕΟΧ με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) θα πρέπει να διαθέτετε κωδικούς winbank.

 • Αν δεν διαθέτετε κωδικούς winbank, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ δωρεάν, εύκολα και γρήγορα. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας, θα χρειαστείτε:
  • Να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα.
  • Να έχετε μαζί σας τη χρεωστική σας κάρτα και να θυμάστε το PIN της.
   Εάν δεν έχετε στην κατοχή σας χρεωστική κάρτα, επισκεφθείτε ένα κατάστημα της Τράπεζας.

 • Εάν έχετε κωδικούς winbank και δεν τους θυμάστε ή έχετε κλειδωθεί, θα βρείτε στην ενότητα “Πρόσβαση” πατώντας εδώ, οδηγίες για να ανακτήσετε την πρόσβασή σας στην υπηρεσία.