«Καλύτερες τιμές στους αγρότες με τη Συμβολαιακή Γεωργία», εφημερίδα «Ημερησία Σαββατοκύριακο» 28-29.06.2014

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥΣ

Καλύτερες τιμές στους αγρότες με τη «Συμβολαιακή γεωργία»

Εξασφάλιση της ρευστότητας με απώτερο σκοπό την παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας και την προώθηση επενδυτικών σχεδίων αποτελούν τον κεντρικό άξονα της Συμβολαιακής Γεωργίας, στην οποία πρωτοστατεί εδώ και ένα χρόνο η Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα, 75 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, αλλά και 13.000 αγρότες από την Θράκη μέχρι και την Κρήτη επωφελούνται από το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει ήδη εγκρίνει πιστώσεις 400 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει υλοποιηθεί το 75% του προγράμματος, για το οποίο μέχρι τα τέλη του έτους προβλέπονται πιστώσεις 500 εκατ. ευρώ και οι οποίες εκτιμάται ότι θα εγκριθούν πλήρως. Συνολικά φέτος αναμένεται να επωφεληθούν 23.000 καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, καθώς και εκατό επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. 

Η Συμβολαιακή εξασφαλίζει στον παραγωγό την αναγκαία ρευστότητα, παρέχοντάς του το πλεονέκτημα να πετυχαίνει αισθητά καλύτερες τιμές κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων του. Παράλληλα, ο αγρότης μπορεί να βελτιώσει τους όρους παραγωγής και πρωτίστως να έχει και καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος του.

«Η Τράπεζα Πειραιώς», όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χριστόδουλος Αντωνιάδης «θεωρεί “κλειδί” για την επιτυχία της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο την “ετικέτα προέλευσης”, αλλά και την “ταυτότητα εμπιστοσύνης”».  Ως εκ τούτου χρηματοδοτεί τους αγρότες, χωρίς να τους θέτει ως κριτήριο την υποθήκη της γης τους.

«Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι πάνω από όλα», λέει ο κ. Αντωνιάδης, ο οποίος εποπτεύει πλήρως το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας.

Σε κάθε γεωγραφική περιοχή που λειτουργεί το Πρόγραμμα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο με συσκευές υποδοχής (POS), για τη χρήση της ειδικής κάρτας από τους αγρότες. Τα μηχανήματα POS βρίσκονται στα καταστήματα πώλησης αγροτικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές) και στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων, διευκολύνοντας έτσι τους αγρότες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και εξορθολογίζεται το συναλλακτικό κύκλωμα της αγοράς αγροεφοδίων σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας δε το τοπικό ΑΕΠ.

Στη Συμβολαιακή φιγουράρουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Venus Growers, Missirian , Κρι-Κρι,  Τυράς, Τσανταλης, Μαλαματινας, Σίθων, Κρόνος κ.ά. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα.

Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνο του χρηματοδότη του προγράμματος, καθώς είναι ο συντονιστής της τριμερούς συμφωνίας: Τράπεζας, παραγωγού, και μεταποιητή -εμπόρου, υποστηρίζοντας τη μεταξύ τους συνεργασία.

Οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν πρώτη ύλη και προγραμματίζουν τις πληρωμές τους. Είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων τους. «Με το συμβόλαιο εξασφαλίζεται η απορρόφηση της παραγωγής πριν ακόμα καλά καλά παραχθεί», τονίζει ο κ. Αντωνιάδης, ο οποίος εντοπίζει τα τρία πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη  Συμβολαιακή σε:

1. Εξασφάλιση ρευστότητας. Έτσι, από τη μια εξακολουθούν να απορροφούν καλής ποιότητας πρώτη ύλη και από την άλλη συνεχίζουν να αναπτύσσουν  την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα προγραμματίζουν με ακρίβεια την πληρωμή της παραγωγής, τόσο με όρους ποσότητας όσο και με όρους ποιότητας.

2. Εστιασμένες χρηματοδοτήσεις, που τους παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ρευστότητας για εταιρικούς σκοπούς, αλλά κυρίως για την προαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων.

3. Ταμειακός προγραμματισμός και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα επεκτείνεται στη διαχείριση και τον έλεγχο των αγροτικών ενισχύσεων 19-20 δισ. ευρώ της ΚΑΠ 2014 -2020.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει μέσω της θυγατρικής της ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της GAIA Επιχειρείν Α.Ε. που είναι ο φορέας συντονισμού, διαχείρισης και ελέγχου των αγροτικών ενισχύσεων σε πάνω από 750.000 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, οι οποίες κατ΄ έτος θα ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ. Για τη διεκπεραίωση των εργασιών αυτών λειτουργούν ενενήντα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) σε όλη τη χώρα.

ΤΟ 3% ΤΟΥ ΑΕΠ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ


Αγροτικό το ένα τρίτο των εξαγώγιμων προΐόντων

Ανάσα στο εμπορικό έλλειμμα δίνουν οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, καθώς είναι περιζήτητα από την Αμερική και τον Καναδά μέχρι την Κίνα και την Απω Ανατολή.

Φρούτα, λάδι, βαμβάκι, ελιές, τυριά, κρασί και μέλι είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη και τα οποία ταξιδεύουν καθημερινά σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Τα αγροτικά προϊόντα καλύπτουν πάνω από το 17% των ελληνικών εξαγωγών και έχουν πετύχει να περιορίσουν κατά τα 2/3 το εμπορικό έλλειμμα των αγροτικών προϊόντων, το οποίο πλέον έχει πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Ο πρωτογενής τομέας έχει υψηλή συμμετοχή και στη διαμόρφωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πρωτογενής τομέας καλύπτει σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ –ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ-27. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η υψηλή συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση με  ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην ΕΕ-27. 

Περίπου το ένα στα τρία από τα πρώτα εκατό εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Μεταξύ αυτών είναι τα ψάρια, τα φρούτα, τα τυριά, το βαμβάκι, το παρθένο ελαιόλαδο. Τα ελληνικά προϊόντα κοσμούν τις μεγάλες «μπουτίκ» εδεσμάτων της υφηλίου. Το ελληνικό λάδι πωλείται σε διπλανά ράφια με ακριβά καλλυντικά. Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαμήλια δώρα στην Ιαπωνία.

Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 109% στη δεκαετία 2004-2013 και κατά 56,6% στην 5ετία 2009-2013. Το γεγονός όμως αυτό ανέδειξε αυξημένες ανάγκες ρευστότητας της αγοράς σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εμπορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε ενεργό ρόλο από πέρυσι μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, χρηματοδοτώντας τόσο τους αγρότες, χωρίς υποθήκη γης, όσο και τις επιχειρήσεις.

Η παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας μπορεί να επιτευχθεί όταν ο παραγωγός έχει εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα, οπότε και μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστα με τη βελτίωση της παραγωγής του, αλλά και όταν η επιχείρηση έχει καλύψει τα αναγκαία λειτουργικά κεφάλαια.

Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι το «κλειδί» για την επιτυχία της αγροτικής παραγωγής είναι η «ετικέτα προέλευσης» και η «ταυτότητα εμπιστοσύνης», που πρέπει να διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα, για να κατακτήσουν τον κόσμο.


Συγκριτικό πλεονέκτημα

Σήμερα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στον εξαγωγικό τομέα, καθώς είναι:

1) Μεταξύ των πέντε πρώτων προμηθευτών σε 25 χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους πάνω από το 80%.

2) Ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο πέμπτος προμηθευτής 19 προϊόντων επίσης σε 14 χώρες.

3) Διαθέτει περισσότερα από 100 προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)  και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη).

4) Κατέχει παγκόσμια πρωτιά στις εξαγωγές ιχθυοκαλλιέργειας, την τρίτη θέση  παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου, τη 15η θέση στις εξαγωγές τυροκομικών, ενώ είναι στο «TOP 10» των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού.

Τα αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγομένων προϊόντων με εξαγωγές που έφθασαν στα 4,75 δισ. ευρώ το 2013, καλύπτοντας το 29% του συνόλου των εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών).

Τα φρούτα και τα λαχανικά καταγράφουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές, στο 37,1% επί του συνόλου των εξαγωγών το 2013. Ακολουθούν τα ψάρια και τα οστρακοειδή με 14,7%, καπνός και προϊόντα καπνού με 9,1%, γαλακτοκομικά προϊόντα με 7,9%, δημητριακά με 7,6%, λάδια και λίπη φυτικής προέλευσης με 6,8%, διάφορα προϊόντα διατροφής με 4,6% και παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι με 2,8%. 


Μαρκοβίτης Αντώνης, διευθυντής Venus Growers

Υπογραφή 15 συμβολαίων 15ετούς διάρκειας

«Το θαύμα που έχει συντελεστεί είναι ότι προ 15 μηνών κανείς δεν μιλούσε για την συμβολαιακή. Τώρα όλοι μιλούν για αυτή», σημειώνει ο διευθυντής της Venus κ. Αντώνης Μαρκοβίτης τονίζοντας ότι με το πρόγραμμα μπήκε τέλος στα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις.

Οι αγρότες πλέον θα προγραμματίζουν σωστά τις καλλιέργειες τους, σύμφωνα με τον κ. Μαρκοβίτη. Ενδεικτικό είναι ότι η Venus στο πλαίσιο της σταθερούς πολιτικής υπέγραψε φέτος 85 συμβόλαια 15ετούς διάρκειας με παραγωγούς, που αφορούν στην επιμήκυνση και στην αναδιάρθρωση των ποικιλιών.

Στόχος για τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι να μπει τέλος στην αναρχία της παραγωγής.


Τζούμας Νίκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Missirian

Εξάγεται το 95% της παραγωγής

«Η εταιρεία μας είναι καθαρά εξαγωγική», λέει ο πρόεδρος της Missirian κ. Νίκος Τζούμας για να διευκρινίσει ότι «το 95% της παραγωγής εξάγεται και το υπόλοιπο 5% απορροφάται από εθνικές καπνοβιομηχανίες». Η συνολική αξία των εξαγωγών της εταιρείας ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ και το προϊόν της κατευθύνεται στις διεθνείς καπνοβιομηχανίες παραγωγής του αμερικανικού μπλεντ. Για τη Missirian, η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που είχε τόσα χρόνια με τους περίπου 6.000 παραγωγούς καπνού από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενισχύεται με την τριγωνική σύνδεση που πραγματοποιείται μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στον παραγωγό να έχει εφόδια στην σωστή ώρα.


Σωτηρόπουλος Αθανάσιος, πρόεδρος Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών

Η κορινθιακή σταφίδα κερδίζει τις αγορές

Η περίφημη μαύρη κορινθιακή σταφίδα κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού. Μεγαλύτερος εξαγωγέας κορινθιακής σταφίδας είναι η αμιγώς εξαγωγική Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.), καθώς από τις εγκαταστάσεις της στο Αίγιο φεύγει για το εξωτερικό το 60% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής. «Η κορινθιακή σταφίδα είναι πλέον ανταγωνιστικό προϊόν στο εξωτερικό και με την ποιότητα βασικό κριτήριο, η Παναιγιάλειος αυξάνει τον τζίρο της τα τελευταία επτά χρόνια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος. Η ΠΕΣ, η οποία μετέχει στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής, αποτελείται από 44 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με περίπου 6.000 μέλη παραγωγούς. «Η Συμβολαιακή Γεωργία δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της δύσκολης καλλιεργητικής περιόδου, να έχει τα εφόδια να καλλιεργήσει, αλλά και στην εταιρεία να κατοχυρώνει τον παραγωγό και να μπορεί έτσι να κάνει καλύτερο προγραμματισμό», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (2013-2014) pdf