«Βιολογικά – Ανάσα ρευστότητας για τις εταιρείες βιολογικών», "Καθημερινή – Αγροτική Οικονομία" 28.05.2015

Ανάσα ρευστότητας για τις εταιρείες βιολογικών

Η χαμηλή διείσδυση της ελληνικής αγοράς στην συνολική κατανάλωση βιολογικών τροφίμων σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες που παρουσιάζει η χώρα συνηγορούν υπέρ της ανάπτυξης του κλάδου.

Οι προοπτικές παραγωγής βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας ενισχύονται και από την ευρωπαϊκή τάση επιστροφής σε αυθεντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας κυρίως μικρών παραγωγών, με την ένδειξη «σπιτικό», «οικογενειακή παραγωγή», «συνεταιριστικό», «χειροποίητο», «ΠΟΠ» κ.λπ. Σημαντικό κομμάτι μεταξύ αυτών κατέχουν τα βιολογικά, ένας κλάδος που επλήγη από την οικονομική κρίση, κυρίως λόγω απομείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά που συνεχίζει να παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα. Στοιχείο το οποίο δημιουργεί έντονες προσδοκίες τόσο από πλευράς παραγωγών όσο και επιχειρηματιών, οι οποίοι φαίνεται να αναζητούν «ανάσα ρευστότητας», ώστε να βρουν οδό διαφυγής για τη βελτίωση της θέσης τους.

Τη στήριξη αυτή παρέχει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου την τελευταία διετία ενισχύονται χιλιάδες παραγωγοί, εταιρείες και συνεταιρισμοί. Μια κοινή συμφωνία μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης. Ο παραγωγός μέσω της ειδικής πιστωτικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει ρευστό, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για να καλύψει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν τον τελικό στόχο τους, που είναι η καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Τέσσερις εταιρείες του κλάδου βιολογικής γεωργίας, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, οι: ΑΣΠΕΡΣΑ, ΒΙΟΑΓΡΟΣ, ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ και ΒΙΑΝΑΜΕ, επέλεξαν τη στήριξη των επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων παραγωγών μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των περιορισμένων διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι περισσότερες από εκείνες της συμβατικής, αφού πολλές εργασίες δεν γίνονται με χημικά, αλλά χειρονακτικά ή με μηχανικά μέσα, ενώ αυξάνεται η οικονομική αυτονομία των εκμεταλλεύσεων λόγω των χαμηλότερων εισροών που απαιτούνται.


ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ

Εκατόν τριάντα παραγωγοί από την Κρήτη πωλούν κάθε χρόνο χιλιάδες τόνους από λαχανικά και φρούτα στην εταιρεία ΑΣΠΕΡΣΑ, η οποία τα τυποποιεί και τα διακινεί σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ρουμανία –εκτός από την εγχώρια αγορά.

Η ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολόγο Νεκτάριο Μαριανάκη και τον πολιτικό μηχανικό Νεκτάριο Μαραθάκη. Τυποποιεί αποκλειστικά κρητικά προϊόντα και την τελευταία διετία έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς τα προϊόντα που διακινεί στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν υπερβεί το 80% του κύκλου εργασιών της.

«Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική για διοχέτευση στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είναι πιο οργανωμένες» τονίζει ο κ. Νεκτάριος Μαραθάκης προσθέτοντας ότι στην εγχώρια αγορά η οικονομική κρίση επέφερε κάθετη πτώση «Αν και τώρα άρχισε δειλά δειλά να σταθεροποιείται, χωρίς όμως εμφανή σημάδια ανόδου παρά τη μείωση των τιμών ακόμα και 50% σε ορισμένα προϊόντα».

Προς ενίσχυση της επιχείρησης και του παραγωγού, η εταιρεία επέλεξε την ένταξη της στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η Συμβολαιακή βοηθάει τόσο τον παραγωγό όσο και την επιχείρηση. Ο παραγωγός χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος για να συνεχίσει να παράγει και μάλιστα ποιοτικά προϊόντα. Η επιχείρηση χρηματοδοτείται για να εξοφλεί άμεσα τον παραγωγό και να επενδύει μέρος από τα κεφάλαια της» επισημαίνει ο κ. Μαραθάκης και διευκρινίζει «Η χρηματοδότηση της ΑΣΠΕΡΣΑ λειτουργεί υπέρ του παραγωγού, για τον οποίο ο χρόνος πίστωσης περιορίστηκε στον ένα μήνα από δυόμισι που ήταν. Οσο δε για την επιχείρηση της άνοιξε επενδυτικούς δρόμους, καθώς προχώρησε σε factoring με πελάτες του εξωτερικού».

Η ΑΣΠΕΡΣΑ, η οποία απασχολεί 40 άτομα σε ένα χώρο 2.500 τ.μ. στην περιοχή Καστελίου Κισσάμου της Κρήτης, διακινεί περίπου 600 τόνους κάθε είδους εποχιακό φρούτο και λαχανικό στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στα σούπερ μάρκετ.


ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ ΕΠΕ

Η οικογένεια Μαυρόγιαννη στην ιδιόκτητη φάρμα πλέον των 400 στρεμμάτων στο Μαλανδρένι Αργολίδας καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει από τον προπάππου Μιχαήλ Μαυρόγιαννη. Η Βιοκαρπός ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2006 και από τότε προσφέρει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια και την εξωτερική αγορά, τα οποία καλλιεργούνται στην οικογενειακή φάρμα ή από άλλους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Πρωταρχικό μέλημα της επιχείρησης είναι ο τελικός καταναλωτής να νιώθει ασφαλής και σίγουρος για την υψηλή θρεπτική αξία του προϊόντος που παίρνει στα χέρια του. Αυτή είναι η φιλοσοφία των ιδρυτών της και όπως σημειώνει ένας εξ αυτών, ο κ. Γιώργος Μαυρόγιαννης «Η φιλοσοφία αυτή εξυπηρετείται από τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης, καθώς στοχεύουμε σε αύξηση των σημείων πώλησης των προϊόντων στην ελληνική αγορά, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας δραστηριότητας μας και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με συνεχόμενο εκσυγχρονισμό».

Τα επενδυτικά σχέδια της Βιοκαρπός διευκολύνουν η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. «Η καθημερινή και στενή επαφή με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε και συμβουλεύουμε σε κάθε επίπεδο, ο συχνός έλεγχος από τους γεωπόνους μας σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εργαστήρια στην Ελλάδα, καθώς και οι νέες μας εγκαταστάσεις που είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις τον πιο αυστηρών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας (HACCP,IFS&BRC), διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων που φέρουν την επωνυμία μας» τονίζει ο κ. Μαυρόγιαννης και διευκρινίζει: «Σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος των εφοδίων και καυσίμων κάνει εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των δαπανών παραγωγής και ανάπτυξης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εξασφαλίσουν προκαταβολικά τα απαραίτητα χρήματα. Έτσι εξασφαλίζει τις καλύτερες τιμές αγοράς μειώνοντας το κόστος καλλιέργειας, καθώς πληρώνει τοις μετρητοίς. Ταυτόχρονα ο παραγωγός βελτιώνει την ποιότητα του προϊόντος του. Άλλωστε η άριστη ποιότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας για τη δική μας επιχείρηση».


ΒΙΟΑΓΡΟΣ ΑΕ

Πρωτοπόρος στην αγορά των βιολογικών προϊόντων είναι η εταιρεία Βιοαγρός ΑΕ, η οποία συμπλήρωσε ένα τέταρτο του αιώνα δραστηριοποίησης στον χώρο.

Το 1990, ο γεωπόνος βιοκαλλιεργητής κ. Κώστας Παπαδόπουλος οραματίστηκε και πραγματοποίησε την προσφορά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στους Έλληνες καταναλωτές. Σήμερα συνεργάζεται με 300 παραγωγούς από όλη την χώρα, οι οποίοι καλλιεργούν συνολικές εκτάσεις 600 εκταρίων και από τους οποίους προμηθεύεται 3.000 τόνους φρούτα και κηπευτικά.

«Η δουλειά αυτή γίνεται δύσκολα μέσα στην οικονομική κρίση. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας, δηλαδή προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, για να αντέξει το σύστημα μέσα στην κρίση έπρεπε να υπάρξει χρηματοδότηση τόσο του παραγωγού όσο και του εμπόρου» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι «Η διέξοδος βρέθηκε μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας. Βλέπουμε το πρόγραμμα της Συμβολαιακής ως συνέχιση του προγράμματος των καλλιεργητικών δανείων που δίνονταν στον αγρότη που είχε δυσκολίες.

Η εταιρεία, με κεντρικές εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. στην Κρύα Βρύση της Πέλλας, εξάγει σήμερα το 50% των προϊόντων της κυρίως στην Ευρώπη σε - Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Δανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Σουηδία και Ιταλία - , ενώ έχει περάσει και τον Ατλαντικό Ωκεανό φθάνοντας στην Αμερική και στον Καναδά. Τα προϊόντα της φθάνουν ακόμα σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, εταιρίες catering ή χονδρέμπορους στην Ελλάδα.


ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ

Στις ιδιαίτερα εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης εστίασαν το 2005 τα 11 ιδρυτικά μέλη της «ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσσαράς» και προχώρησαν στη δημιουργία ενός δικτύου παραγωγών που συνεργάζονται συντονισμένα σε όλο το νησί της Κρήτης για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας με αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια. Σήμερα η εταιρεία απαριθμεί 22 μετόχους.

«Είμαστε αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» σημειώνει ο πρόεδρος της Φίλιππος Κυδωνάκης για να προσθέσει ότι η ΒΙΑΝΑΜΕ έχει επιλέξει εξαρχής την καθετοποίηση της παραγωγής, καθώς οργανώνει, προγραμματίζει και παρακολουθεί την παραγωγή των προϊόντων, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, προμήθεια των απαραιτήτων εφοδίων και εκπαίδευση στους παραγωγούς – μέλη της, με κύριο στόχο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Τα υψηλά στάνταρ καλλιέργειας των προϊόντων αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Η λύση δόθηκε μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας μας εξηγεί ο κ. Κυδωνάκης «Επιλέξαμε την συμμετοχή μας στη Συμβολαιακή για να διευκολύνουμε τους παραγωγούς κατά την αγορά πρώτων υλών».

Τα 600 ιδιόκτητα καλλιεργούμενα στρέμματα των μετόχων, καθώς και η προμήθεια των προϊόντων από τους 70 παραγωγούς από όλη την χώρα φέρνουν πάνω από 1.000 τόνους κηπευτικά στις αποθήκες της εταιρείας. Το 70% των προϊόντων εξάγονται σε Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Κύπρο. Πρόσφατα στο δίκτυο πελατών της μπήκε και η αγορά της Ελβετίας. Το υπόλοιπο 30% των προϊόντων της διακινείται στην εγχώρια αγορά.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στην περιοχή Λαγολιό του Δήμου Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης, περιλαμβάνουν συσκευαστήρια, φυτώρια και καλλιέργειες. Για τον κ. Κυδωνάκη η περιοχή διαθέτει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες, καθώς και πλούσια, εύφορα εδάφη και άφθονο, καθαρό νερό, για την παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων.