«Αγροτικός συνεταιρισμός φασολοπαραγωγών Πελεκάνος», "Καθημερινή – Αγροτική Οικονομία" 28.05.2015

Από το χωράφι στο πιάτο του καταναλωτή

Το «κρέας του φτωχού», τα φασόλια, θα μαγειρεύει και θα σερβίρει στα πιάτα των Ευρωπαίων καταναλωτών ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών Πελεκάνος» από τον ερχόμενο χειμώνα.

Τα 31 μέλη του Συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε το 2003, την χρονιά κατά την οποία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα καθώς τα φασόλια τους έμειναν αδιάθετα στις αποθήκες, προχωρούν τώρα σε μια σημαντική επένδυση κόστους 1 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια. Το προϊόν παραγωγής, το οποίο έχει ήδη λανσαριστεί πιλοτικά με επιτυχία σε ευρωπαϊκές αγορές –Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία- αφορά στην συσκευασία μαγειρεμένων φασολιών, ενός φαγητού έτοιμου για σερβίρισμα στο πιάτο. «Οι καταναλωτές της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας ανταποκρίθηκαν στο προϊόν, καθώς επιλέγουν έτοιμα φαγητά» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Στεργίου εκτιμώντας ότι θα οδηγηθούν σε αύξηση των εξαγωγών. Σήμερα το 85% της παραγωγής φασολιών του Συνεταιρισμού καταναλώνεται εγχώρια και μόλις το 15% εξάγεται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο και Αγγλία.

Η νέα επένδυση θα βελτιώσει περαιτέρω τα αποτελέσματα του Συνεταιρισμού, του οποίου τα ακαθάριστα έσοδα αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι κερδοφόρος και η λογιστική του αξία να ανέρχεται στα 39.000 ευρώ, λέει ο κ. Στεργίου τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δανεισμός».

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του Συνεταιρισμού κατέστη εφικτή όταν οι τρέχουσες ανάγκες των μελών του, για την καλλιέργεια και το μάζεμα των φασολιών –ενός προϊόντος με υψηλό παραγόμενο κόστος, καλύφθηκαν μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

«Εφαρμόζουμε την καθετοποίηση της παραγωγής σε όλα τα στάδια. Αν κάνεις σωστή διαχείριση έχεις σταθερότητα στην επιχείρηση, στοιχείο που εκτιμούν οι έμποροι, οι οποίοι λανσάρουν το προϊόν σου» επισημαίνει ο κ. Στεργίου. Η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού συμπίπτει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στηρίζει την παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας, με «ετικέτα προέλευσης» και «ταυτότητα εμπιστοσύνης». Με τον τρόπο αυτό δίνεται προβάδισμα στο επώνυμο φασόλι.

Ο φασολοπαραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει εξασφαλισμένο ρευστό, με επιτόκιο από τα χαμηλότερα της αγοράς των επαγγελματιών, το οποίο «τρέχει» μόνο για την καλλιεργητική περίοδο και για όσα από τα χρήματα χρησιμοποιεί ο παραγωγός. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά, πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πρώτη ύλη, προγραμματίζουν τις πληρωμές και γενικότερα τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, ενώ είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων. Ο Συνεταιρισμός έχει κάνει πράξη αυτό που κερδίζει έδαφος διεθνώς στον αγροτικό τομέα, την καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή «από το χωράφι στο ράφι του σούπερ μάρκετ».

Τα χαρακτηρισμένα ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) φασόλια Πρεσπών αποτελούν παραδοσιακό προϊόν της περιοχής από τη δεκαετία του 1920, οπότε εκτιμάται ότι έκαναν την εμφάνιση τους με την επωνυμία «πλακί» ή «πλακέ». Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής της περιοχής των Πρεσπών, δηλαδή γύρω στους 1.300 με 1.500 τόνους ετησίως -αναλόγως της χρονιάς, παράγεται από τα 31 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος». Από το 2003 δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία των φασολιών, ενώ το 2008 λειτούργησε το διαλογητήριο, το συσκευαστήριο και η αποθήκη.

Παράλληλα, τα μέλη του βοηθούν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, στη γνωριμία των επισκεπτών με τα φασόλια και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Ώθηση στο προϊόν έδωσε και ο χαρακτηρισμός, το 2009, ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που είχε χαρακτηρισθεί το 1994.

Το 2010 ο ΑΣΦΕΔ Πρεσπών «Πελεκάνος» τιμήθηκε ανάμεσα σε 112 χώρες με το πρώτο βραβείο, το «New Millennium Award, October 2010» κατά τις εργασίες της 38ης Διεθνούς Βράβευσης Ποιότητας που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας. Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται και προβάλλεται η φιλοσοφία ποιότητας που ακολουθείται από τον συνεταιρισμό. Επιπλέον βραβεύθηκε το 2011 με το βραβείο ποιότητας από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Καθημερινή».