«Κέρδη για τους αγρότες από τα ενεργειακά φυτά», εφημερίδα «Έθνος»


ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ

Τα ενεργειακά φυτά εξασφαλίζουν σίγουρη απόδοση στον αγρότη καθώς αποτελούν έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως ανοίγουν δίαυλο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη είναι τα δυο νέα φυτά που ομολογουμένως πρωταγωνιστούν και έχουν κατακτήσει 25.000 αγρότες αλλάζοντας τα δεδομένα στον γεωργικό χάρτη της χώρας και δημιουργώντας πλέον μια ακόμα ευκαιρία για τόνωση των εξαγωγών και ως εκ τούτου της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, οι προοπτικές για όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών διαγράφονται ιδιαίτερα προσοδοφόρες.

Και αυτό επειδή η καλλιέργειά τους τώρα ξεκινά και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται σήμερα περίπου 700.000 στρέμματα ηλίανθου και 150.000 στρέμματα ελαιοκράμβης, για την τροφοδότηση 14 εργοστασίων που παράγουν ετησίως κοντά 80.000 τόνους βιοντίζελ εκ των οποίων μόνο το 8% αφορά σε εισαγωγές.

Οι προοπτικές του κλάδου λοιπόν διαγράφονται θετικές τόσο για την κάλυψη των εθνικών αναγκών της χώρας όσο και για ώθηση στις εξαγωγές.

Η παραγωγή βιοντίζελ, της οποίας το ξεκίνημα σημειώνεται στα τέλη του 2005, βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα. Μια αγορά με σημαντικά περιθώρια δραστηριοποίησης για τους αγρότες, καθώς τους εξασφαλίζει εκ των προτέρων την απορρόφηση της παραγωγής τους, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου. Εκτός του ότι θεωρείται επικερδής παραγωγή είναι και φιλική προς το περιβάλλον.


Χρηματοδότηση

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες που θα αποφασίσουν να καλλιεργήσουν τα ενεργειακά φυτά, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων της συμβολαιακής γεωργίας. Δηλαδή έχουν εξασφαλισμένη τη ρευστότητα για να «τρέξουν» την καλλιέργεια, και παράλληλα έχουν την κάλυψη ότι θα απορροφηθεί η παραγωγής τους.

Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο λειτουργεί από το 2013 και φέτος διανύει το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του συμπεριέλαβε εξαρχής τα ενεργειακά φυτά.

Με τη συμβολαιακή γεωργία η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει πίστωση τόσο στον αγρότη όσο και στην επιχείρηση. Ο παραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας και κυρίως χωρίς να αναγκάζεται να βάλει υποθήκη τη γη του, δανείζεται για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, καυσίμων, μηχανημάτων κ.λπ. Ο αγρότης έχοντας ουσιαστικά την απαιτούμενη ρευστότητα επιτυγχάνει καλύτερες τιμές για την αγορά των αγροεφοδίων του, βελτιώνει τους όρους παραγωγής και κυρίως παραμένει στην αγορά συνεχίζοντας να παράγει. Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Ήδη, στις περιοχές όπου λειτουργεί το πρόγραμμα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγκαταστήσει ένα ευρύτατο δίκτυο με συσκευές υποδοχής (POS), για τη χρήση της ειδικής κάρτας από τους αγρότες. Τα μηχανήματα POS βρίσκονται στα καταστήματα πώλησης αγροτικών εφοδίων και στα πρατήρια υγρών καυσίμων, διευκολύνοντας έτσι τους αγρότες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται και εξορθολογίζεται το συναλλακτικό κύκλωμα της αγοράς αγροεφοδίων σε τοπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το τοπικό ΑΕΠ.

Οι αγρότες επτά νομών της χώρας: Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου, Σερρών και Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί επίσης στη Συμβολαιακή, τροφοδοτούν κάθε χρόνο με την πρώτη ύλη του ηλίανθου τις τέσσερις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ: Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ, Φυτοενέργεια, GF Energy και Μάνος, που μετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στην Συμβολαιακή εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα, για να συνεχίσουν να απορροφούν την καλής ποιότητας πρώτη ύλη και από την άλλη να αναπτύσσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και τα επενδυτικά τους σχέδια.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ

Σταθερά σε άνοδο η πορεία του κλάδου

«Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο και δυναμικότητα του κλάδου. Οι προοπτικές είναι θετικές γιατί το βιοντίζελ προέρχεται κατά 80% από ελληνικές πρώτες ύλες. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η υποχρέωση πρόσμιξης σε ποσοστό 7% του πετρελαίου με βιοντίζελ», αναφέρει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες ο κ. Σωτήρης Φώλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής βιοκαυσίμων GF Energy ΑΒΕΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας GF Energy και συνεχίζει: «Σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να επιτύχουν απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων των προμηθευτών χωρών. Η Ελλάδα παράγει σήμερα ένα προϊόν που δίνει τη δυνατότητα απεξάρτησης από τις εισαγωγές» και πώς: Η Ελλάδα μέχρι στιγμής βρίσκεται πολύ χαμηλά ως προς την επίτευξη του στόχου, τονίζοντας πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου. Μάλιστα αναφερόμενος στις εξαγωγικές δυνατότητες που δίνει το προϊόν σημειώνει ότι η GF Energy εξάγει σχεδόν το 15% της παραγωγής. Βέβαια, η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το σημάδι της και σε αυτό τον κλάδο. «Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της συμβολαιακής γεωργίας» αναφέρει ο κ. Φώλιας προσθέτοντας ότι οι περίπου 4.000 παραγωγοί της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να καλυφθούν από πλευράς ρευστότητας μέσω της συμφωνίας που έχει συναφθεί με την Τράπεζα Πειραιώς.

«Οι αγρότες καλύπτονται με την εγγύηση του συμβολαίου και η εταιρεία μπορεί να κάνει σωστό προγραμματισμό». Οι αγρότες των νομών Δράμας, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης και Έβρου, που καλλιεργούν ηλίανθο για την GF Energy ακολουθούν τις πρακτικές της επιχείρησης, η οποία εξασφαλίζει ότι «Η καλλιέργεια θα γίνει με ορθό τρόπο». Η «GF Energy» έχει τις εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμου υψηλής ποιότητας από ποικίλες πρώτες ύλες.


«Η μελλοντική γεωργία»

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Τυχάλας, πρόεδρος ΔΣ της εταιρείας Φυτοενέργεια ΑΕ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας, υπογραμμίζει πως: «Η συμβολαιακή είναι η μελλοντική γεωργία. Στη σημερινή της μορφή, η συμβολαιακή γεωργία μπορεί να καλύψει όλα τα στάδια, από τον σπόρο μέχρι και την μεταποίηση και είναι η μορφή της γεωργίας που θα κυριαρχήσει, καθώς ο αγρότης έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τον αγοραστή της παραγωγής του και η επιχείρηση την πρώτη ύλη της».

Η συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς διασφαλίζει στον αγρότη την διάθεση του προϊόντος του και την άμεση εξόφλησή του από τον εκάστοτε αγοραστή αυτού. Παράλληλα ο αγρότης, έχει ήδη κερδίσει μέσω των εκπτώσεων που πετυχαίνει από τη μετρητοίς αγορά των αγροεφοδίων του.

Ο κλάδος των ενεργειακών φυτών «φαίνεται να εμφανίζει σταθερή πορεία» κατά τον κ. Τυχάλα, δεδομένης της υποχρέωσης πρόσμιξης κατά ποσοστό 7% με το πετρέλαιο. Η Φυτοενέργεια ΑΕ δραστηριοποιείται από το 2006 στην σπορά ενεργειακών φυτών σε δικές της εκτάσεις που ξεπερνούν τα 45.000 στρέμματα με την συνεργασία των αγροτών της Βορείου Ελλάδος. Με τους ελαιούχους σπόρους παράγει περίπου 12.000 τόνους βιοντίζελ, που απορροφάται από την εσωτερική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στον εξαγωγικό τομέα, με πωλήσεις βιοντίζελ σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία.