«Παραδοσιακή δραστηριότητα με … γλυκά κέρδη», "Ελεύθερος Τύπος" 26.03.2015

Tα απαραίτητα εφόδια για τα πρώτα βήματα στη μελισσοκομία


Παραδοσιακή δραστηριότητα με … γλυκά κέρδη

Διέξοδο απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, αποτελεί η Μελισσοκομία, δίνοντας «ανάσα» στο αγροτικό, οικογενειακό εισόδημα. Σύμμαχος στην προσπάθεια του μελισσοκόμου είναι η πλούσια πανίδα της χώρας που εγγυάται μέλι με εκλεπτυσμένα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Ο πιο γλυκός «γιατρός», κατά τον Ιπποκράτη, έχει κερδίσει τους Έλληνες καταναλωτές, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με 1.300 γραμμάρια ετησίως όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 400 γραμμάρια. Κάθε χρόνο, μάλιστα, παράγονται κατά μέσο όρο 15.000 τόνοι μελιού, εκτός από τα 600 κιλά βασιλικού πολτού, από περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η χώρα μας έχει την πιο πυκνοκατοικημένη Μελισσοκομία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 1,6 εκατ. μελίσσια. Κάθε κυψέλη περιέχει 30.000 με 40.000 μέλισσες, ενώ για να παραχθεί 1 γραμμάριο μέλι απαιτούνται 9-12 ημέρες εργασίας από την εργάτρια μέλισσα, που επισκέπτεται 3.000 λουλούδια, καθημερινά, σε ένα ταξίδι 2 χιλιομέτρων.Ο μελισσοκόμος

Αποτελεί βασικό αρωγό στο ταξίδι της μέλισσας. Ο λόγος για το μελισσοκόμο, ο οποίος καθορίζει το ετήσιο πρόγραμμά του και τις μετακινήσεις των μελισσιών του με βάση τις διαδοχικές ανθοφορίες των λουλουδιών.

Για να φτάσει στο σημείο, όμως, να  αποκτήσει εμπειρία στους χειρισμούς του μελισσιού, ο δρόμος είναι μακρύς… Γι’ αυτό το σκοπό καλό είναι να διατηρεί τακτική επικοινωνία με πανεπιστημιακούς που ασχολούνται με τη Μελισσοκομία, να επισκέπτεται συναδέλφους του στη μονάδα τους και να δίνει το «παρών» σε εκθέσεις τροφίμων, για να δοκιμάσει άλλες ποικιλίες ώστε να εκτιμήσει σε τι επίπεδο βρίσκεται το μέλι του.

Κάθε μελισσοκόμος θα πρέπει να επιδιώξει την εγγραφή του σε κάποιον μελισσοκομικό σύλλογο. Ο εκάστοτε σύλλογος οργανώνει σημαντικές δράσεις, όπως ημερίδες, εκπαιδεύσεις, γιορτές μελιού, συζητήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των μελισσοκόμων κ.ά., που βοηθούν το μελισσοκόμο στα πρώτα του βήματα και στην περαιτέρω εξέλιξή του.

Μέσω της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος  (ΟΜΣΕ), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει όλους τους μελισσοκομικούς συλλόγους και να εγγραφεί σε αυτόν της επιλογής του.

 

Τα πρώτα μελίσσια

Δύο με τρία μελίσσια είναι ένας καλός αριθμός για να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στη Μελισσοκομία και να αποφασίσει -στο μεταξύ- αν και η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ταιριάζει. Ακολουθώντας αυτήν την τακτική, σε περίπτωση αποτυχίας στην πρώτη προσπάθεια, η οικονομική απώλεια θα είναι μικρή και θα υπάρχει η ευκαιρία για νέα προσπάθεια σε αντίθεση με τις επενδύσεις μεγαλύτερου κεφαλαίου που είναι περισσότερο παρακινδυνευμένες.
Τα απαραίτητα σύνεργα

Στα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο συμπεριλαμβάνονται το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το μελισσοκομικό εργαλείο, το λεγόμενο ξέστρο. Σταδιακά, με την ανάπτυξη του μελισσοκομείου, μπορεί να γίνεται η αγορά των αντίστοιχων- κατά περίπτωση – εργαλείων.
Μελισσοκόμοι από… κούνια

Στο μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης, τη Νικήτη Χαλκιδικής, οι κάτοικοι της είναι μελισσοκόμοι από πάππου προς πάππου. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες του επαγγέλματος θέλησαν από πολύ νωρίς να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Τον Οκτώβριο του 1952 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής, φιλοδοξώντας με αυτόν τον τρόπο να εδραιώσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή μελιού. Από τα παραδοσιακά κοφίνια πέρασαν στις ευρωπαϊκές κυψέλες και συνεργάστηκαν με τους εμπόρους, οι οποίοι ταξίδεψαν ανά τον κόσμο το μέλι «σίθων».

Σήμερα, ο Συνεταιρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Απαριθμεί 70 μέλη και συνεργάζεται με άλλους 50 μελισσοκόμους - η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται  στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Να σημειωθεί δε πως κάθε χρόνο διακινούνται 400 -600 τόνοι μελιού «σίθων», με σχεδόν το 20%, κυρίως δασόμελο, να εξάγεται.

Μέλη του συνεταιρισμού επισημαίνουν, ωστόσο, πως η τελευταία διετία ήταν από τις χειρότερες του κλάδου. Οι άσχημες κλιματικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, απόρροια ενδεχομένως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων, περιόρισαν την καρποφορία. Με αυτά τα δεδομένα, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να στραφεί στο πρόγραμμα  Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς αναζητώντας την απαιτούμενη ρευστότητα για την παραγωγή του.

 

«Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ρευστότητα και άμεση πληρωμή για τον παραγωγό, ο οποίος πληρώνεται εντός μηνός. Με την ειδική κάρτα προμηθεύεται και τα εφόδια του» επισήμανε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Καραδήμος, προσθέτοντας πως η τριγωνική σχέση μεταξύ παραγωγού, συνεταιρισμού και τράπεζας είναι «φαινόμενο υγείας».

Η συμμετοχή του συνεταιρισμού στο πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι με 26 παραγωγούς και φέτος έχουν ενταχθεί 46 μέλη, που παράγουν κατά μέσο όρο 39.000 κιλά ο καθένας σε μια καλή χρονιά. «Η φετινή χρονιά ίσως να είναι καλή» σύμφωνα με τον κ. Καραδήμο, καθώς «οι βροχές και τα χιόνια βοηθάνε για μια πολύ καλή άνοιξη, ανθοφορία, άφθονο και καλό μέλι».