«Συμβόλαιο Υγείας για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», "Agrenda" 14.2.2015

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

Επτά χιλιάδες παραγωγοί με μεγάλες καλλιέργειες και 40 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί σε 20 νομούς της χώρας χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διετία 2013 -2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας. Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ τους Ελληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις –συνεταιρισμούς εφαρμόζοντας συνδυαστικές μορφές δανειοδότησης με τη σύναψη συμβολαίων τριγωνικής χρηματοδότησης, τα οποία διασφαλίζουν σταθερή   ρευστότητα, συγκεκριμένη ποιότητα και διασφαλισμένη πώληση μεταξύ της μεταποιητικής ή εμπορικής επιχείρησης και ενός σημαντικού αριθμού αγροτών.

Στα 19.628,1 στρμ. τα «μεγάλα»

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο «μεγάλος κλήρος», οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες φυτών, όπως τα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ρύζι), τα βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, καπνός, ηλίανθος, πατάτα, βιομηχανική τομάτα), τα χειμωνιάτικα και τα ανοιξιάτικα ψυχανθή (φακή, φασόλια). Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι εκτάσεις με τις μεγάλες καλλιέργειες ανέρχονταν σε 19.628,1 χιλιάδες στρέμματα το 2012 καλύπτοντας το 53,39% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης των 36.766,1 χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και μεγάλες εταιρείες, όπως οι καπνοβιομηχανίες Missirian και ΣΕΚΕ, οι Μύλοι Θράκης και οι Μύλοι Λούλη, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (μπύρα Fix) και Ζυθοποιία Μακεδονίας –Θράκης (μπύρα Βεργίνα) και πολλές άλλες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΔΡΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΠΡΟΪΟΝ

AGRIFREDA ABEE

Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΟΣΠΡΙA

ALFA SEEDS

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΣΙΤΑΡΙ

BIOKOT AE

Ν.ΕΒΡΟΥ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

EURIKOM HELLAS SA

Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΥΖΙ

EUROAGRO SA

Ν.ΚΙΛΚΙΣ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ-ΣΙΤΑΡΙ-ΚΡΙΘΑΡΙ-ΚΟΥΚΙ

GF ENERGY ABEE

Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

MAST FOODS ΑΒΕΕ

Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ

Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΙΤΑΡΙ ΜΑΛΑΚΟ

ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΠΕ

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΟΣΠΡΙΑ-ΦΑΚΕΣ

ΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ-ΣΙΤΑΡΙ & ΚΡΙΘΑΡΙ

ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ           

N.AITΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΑΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ¨Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ¨

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΚΡΙΘΑΡΙ

ΑΦΟΙ  ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΒΕΕ

Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΑΦΟΙ ΣΚΛΑΠΑΝΗ ΑΕ

Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

Γ&Π ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΑΕ

Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΓΚΟΥΜΑΣ AX & ΣΙΑ ΟΕ

Ν.ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ

Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΙΤΑΡΙ

Ε.Β.Λ.Ε. ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ ΑΕ

Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΕΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ν.ΔΡΑΜΑΣ

ΠΑΤΑΤΑ

ΕΑΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Ν.ΗΛΕΙΑΣ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΕΛ.ΒΙ.Ζ. ΑΕ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΣΙΤΑΡΙ ΜΑΛΑΚΟ

ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΒΕΡΓΙΝΑ

Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΡΙΘΑΡΙ

ΘΕΣΓΗ

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΣΙΤΑΡΙ & ΚΡΙΘΑΡΙ

ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ

Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΜΙSSIRIAN A.E

N.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΠΝΑ

ΜΥΛΟΙ ΑΣΩΠΟΥ

Ν.ΕΒΡΟΥ

ΣΙΤAΡI

ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ -Ι.ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε

Ν.ΕΒΡΟΥ

ΣΙΤΑΡΙ

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ

Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΙΤΑΡΙ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (FIX)       

Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΡΙΘΑΡΙ

ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΙΤΗΡΑ - ΨΥΧΑΝΘΗ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΒΕΕ

Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΠΑΥΛΟΣ Ν ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ                    

Ν.ΑΧΑΪΑΣ

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

ΠΕΤΣΑΣ - ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΠΗΛΕΑΣ AGRO AE

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΣΕΚΕ ΑΕ

Ν.ΞΑΝΘΗΣ

ΚΑΠΝΟΣ

ΣΙΑΡΚΟΣ ΑΕ

Ν.ΣΕΡΡΩΝ

ΒΑΜΒΑΚΙ

ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ

Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΥΖΙ

ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ

Ν.ΣΕΡΡΩΝ

ΗΛΙΑΝΘΟΣ


Για την ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κάθε κατηγορίας, σημαντικό ρόλο παίζει η χρηματοδότηση. Η Τράπεζα Πειραιώς, κατέχοντας τη σχετική τεχνογνωσία και τη βούληση να συνεισφέρει ουσιαστικά στη στήριξη του ελληνικού αγροτικού τομέα, έχει επιλέξει μια ολιστική προσέγγιση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, «βασικός παράγοντας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι η ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και κεφαλαίων τους. Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης και διάθεσης της αγροτικής παραγωγής. Η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί  όχι μόνο ως χρηματοδότης αλλά και ως συντονιστής της τριμερούς συμφωνίας: Τράπεζα, παραγωγός, μεταποιητής/έμπορος».

Σύμφωνα με τον κ. Χανιωτάκη, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, η οποία σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές, χρηματοδοτεί απευθείας την παραγωγική διαδικασία, λαμβάνοντας ως διασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού.  Ερευνητές αναφέρουν ότι η συμβολαιακή γεωργία στις ανεπτυγμένες χώρες αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής. Όπως εξηγεί ο κ. Χανιωτάκης, εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, ο παραγωγός μπορεί πλέον να παράγει περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να αναζητά που θα τα πουλήσει.

Παράλληλα, η ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στον αγοραστή του προϊόντος, τη μεταποιητική επιχείρηση, διευκολύνει και ενθαρρύνει την αγορά ποιοτικής και πιστοποιημένης πρώτης ύλης. Οι επιχειρήσεις, επιλέγοντας τη συνεργασία στο Πρόγραμμα, είναι σε θέση να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αυστηρές προδιαγραφές των αγορών, να διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι ως το ράφι, να ενισχύουν την ασφάλεια των προϊόντων, να βελτιώνουν την οργάνωσή τους, να ελαχιστοποιούν το διαχειριστικό τους κόστος, να προσαρμόζουν την προσφορά στη ζήτηση και να αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές υψηλών απαιτήσεων – ιδίως του εξωτερικού – καθώς ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις τους. Ενισχύεται, επίσης, ο εξαγωγικός προσανατολισμός τους, που αποτελεί αιτούμενο για την ελληνική οικονομία. Συγχρόνως, ενισχύεται και η τοπική οικονομία καθώς στο συναλλακτικό κύκλωμα περιλαμβάνονται τα περιφερειακά καταστήματα γεωργικών εφοδίων, όπως επίσης και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Έτσι, επιτυγχάνεται σταδιακά η ανάγκη για προσαρμογή της παραγωγής στις απαιτήσεις της αγοράς με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ισορροπίας στη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας, καθώς δημιουργούνται βιώσιμες και κερδοφόρες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 (σε χιλιάδες στρέμματα)


ΠΗΓΗ:ΕΛΣΤΑΤ 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην κατηγορία «κτηνοτροφικά φυτά» εντάσσονται τα χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα ψυχανθή φυτά (εκτός από βρώσιμα φασόλια και λοιπά βρώσιμα όσπρια), καθώς και τα αγρωστώδη.