«Μεγάλες καλλιέργειες», "Ελεύθερος Τύπος" 11.06.2015

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς την τριετία 2013-2015
Διέξοδος στη συμβολαιακή γεωργία για αγρότες και επιχειρήσεις

Το 53,39% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης των 36,76 εκατ. στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, ήτοι τα 19,6 εκατ. στρέμματα, αγγίζουν οι μεγάλες καλλιέργειες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις στις οποίες καλλιεργούνται σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, αραβόσιτος, βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, καπνά, ηλίανθος, πατάτα, βιομηχανική τομάτα) και χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα ψυχανθή (φακή, φασόλια). Πολλές από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα προϊόντα αυτά συμμετέχουν στην συμβολαιακή γεωργία. Μάλιστα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες όπως οι καπνοβιομηχανίες Missirian και ΣΕΚΕ, οι Μύλοι Λούλη, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (μπύρα Fix) και Ζυθοποιία Μακεδονίας –Θράκης (μπύρα Βεργίνα), η βιομηχανία ζυμαρικών Κίκιζας (Μέλισσα), η McCain (πατάτες) κ.ά έχουν επιλέξει για την υλοποίηση του προγράμματος την Τράπεζα Πειραιώς.

Περισσότεροι από 9.000 παραγωγοί με μεγάλες καλλιέργειες και 65 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί σε 25 νομούς της χώρας χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς κατά την τριετία 2013 -2015, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας.

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο υλοποίησής του, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, της Τράπεζας Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 Ελληνες αγρότες και πλέον των 150 επιχειρήσεων και συνεταιρισμών με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. H αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ τα προϊόντα αυτά κατευθύνονται σε περισσότερες από 54 χώρες.

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο διπλασιασμός μέσα στο 2015 των συμβολαιακών συνεργασιών από τις 100 που είχαν συναφθεί το 2014.

Οι συνδυαστικές μορφές δανειοδότησης μέσω των συμβολαίων τριγωνικής χρηματοδότησης διασφαλίζουν σταθερή ρευστότητα, συγκεκριμένη ποιότητα και διασφαλισμένη πώληση μεταξύ της μεταποιητικής ή εμπορικής επιχείρησης και ενός σημαντικού αριθμού αγροτών.

Η χρηματοδότηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κάθε κατηγορίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, «βασικός παράγοντας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι η ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και κεφαλαίων τους. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης και διάθεσης της αγροτικής παραγωγής. Η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί όχι μόνο ως χρηματοδότης αλλά και ως συντονιστής της τριμερούς συμφωνίας: τράπεζα, παραγωγός, μεταποιητής/έμπορος». Σύμφωνα με τον κ. Χανιωτάκη, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, η οποία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές, χρηματοδοτεί απευθείας την παραγωγική διαδικασία, λαμβάνοντας ως διασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού. Ερευνητές αναφέρουν ότι η συμβολαιακή γεωργία στις ανεπτυγμένες χώρες αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής.

Όπως εξηγεί ο κ. Χανιωτάκης, εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, ο παραγωγός μπορεί πλέον να παράγει περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να αναζητά που θα τα πουλήσει.

Παράλληλα, η ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στον αγοραστή του προϊόντος, τη μεταποιητική-εμπορική επιχείρηση, διευκολύνει και ενθαρρύνει την αγορά ποιοτικής και πιστοποιημένης πρώτης ύλης.

Οι επιχειρήσεις, επιλέγοντας τη συνεργασία στο πρόγραμμα, είναι σε θέση να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αυστηρές προδιαγραφές των αγορών, να διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι έως το ράφι, να ενισχύουν την ασφάλεια των προϊόντων, να βελτιώνουν την οργάνωσή τους, να ελαχιστοποιούν το διαχειριστικό τους κόστος, να προσαρμόζουν την προσφορά στη ζήτηση και να αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές υψηλών απαιτήσεων – ιδίως του εξωτερικού – καθώς ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις τους. Ενισχύεται, επίσης, ο εξαγωγικός προσανατολισμός τους, που αποτελεί αιτούμενο για την ελληνική οικονομία. Συγχρόνως, ενισχύεται και η τοπική οικονομία, καθώς στο συναλλακτικό κύκλωμα περιλαμβάνονται τα περιφερειακά καταστήματα γεωργικών εφοδίων, όπως επίσης και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Έτσι, επιτυγχάνεται σταδιακά η ανάγκη για προσαρμογή της παραγωγής στις απαιτήσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ισορροπίας στη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας, καθώς δημιουργούνται βιώσιμες και κερδοφόρες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


Ο διαγωνισμός συμβολαιακής της Τράπεζας Πειραιώς

Διαγωνισμό που θα αναδείξει 503 τυχερούς οι οποίοι θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, διοργανώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Απευθύνεται σε αγρότες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 31.12.2015.

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος γεωργοί και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του διαγωνισμού και έχουν κάνει χρήση της κάρτας τουλάχιστον μία φορά. Με τη χρήση της κάρτας θα μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση για τα χρηματικά έπαθλα.

Ειδικότερα τα έπαθλα έχουν ως εξής:

  • Ένας (1) τυχερός θα λάβει 5.000€
  • Ένας (1) τυχερός θα λάβει 3.000€
  • Ένας (1) τυχερός θα λάβει 2.000€
  • Εκατό (100) τυχεροί θα λάβουν 100€
  • Τετρακόσιοι (400) τυχεροί θα λάβουν 50€
  • Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 2.2.2016 ενώπιον συμβολαιογράφου.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (pdf)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (pdf)