«Τριπλή συμμαχία για αναπτυξιακή αγροτική πολιτική», "Ελεύθερος Τύπος" 09.07.2015

Περισσότεροι από 15.000 σε όλη την Ελλάδα

Οι αγρότες εξασφαλίζουν τον αγοραστή των προϊόντων τους. Ο επιχειρηματίας διασφαλίζει την προμήθεια προϊόντων ποιότητας και στην αναγκαία ποσότητα.

Το νέο αγροτικό μοντέλο, που αναπτύσσεται τα τελευταία τρία χρόνια στην χώρα, βασίζεται σε μια τριπλή συμμαχία του αγρότη, της μεταποιητικής επιχείρησης και της τράπεζας, η οποία χορηγεί εκ των προτέρων τα απαιτούμενα κεφάλαια, τόσο στον παραγωγό όσο και στον επιχειρηματία.

Το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, το οποίο εισήγαγε και καθιέρωσε από το 2013 η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 15.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, έχουν συνάψει συμφωνίες για την απορρόφηση των προϊόντων τους από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και κυρίως τη χρηματοδότηση τους από την Τράπεζα Πειραιώς κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Πάνω από 150 επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί και βιομηχανίες, συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Η σύναψη της συμφωνίας διασφαλίζει στους μεταποιητές ότι θα παραλάβουν τις απαιτούμενες ποσότητες κυρίως πολύ καλής ποιότητας προϊόντων. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον των 12.500 εργαζομένων. Τα προϊόντα τους απορροφώνται από τους καταναλωτές περισσότερων από 54 χωρών διεθνώς. Η συμβολή τους δε στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος είναι σημαντική, καθώς η αξία των εξαγωγών τους υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ ήτοι περισσότερο του 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Ο αγροτικός τομέας εν μέσω οικονομικής κρίσης παρουσιάζει δυναμική. Τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα αντιστοιχούν σε περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο κοινοτικό επίπεδο, που δεν ξεπερνά το 1,5%. Υψηλή είναι η συμμετοχή του αγροτικού τομέα και στην απασχόληση με ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην Ε.Ε.

Σε αυτή τη διετία εφαρμογής του πρωτοπόρου για την Ελλάδα προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας η Τράπεζα Πειραιώς σύναψε συμφωνίες χρηματοδότησης των αγροτών και των μεταποιητών με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Στόχος της Τράπεζας είναι να διπλασιαστούν εντός του τρέχοντος έτους οι 100 συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 2014, αλλά και να καλυφθεί το σύνολο των παραγόμενων στη χώρα προϊόντων.

Η συμβολαιακή γεωργία δίνει λύσεις σε προβλήματα μείζονος σημασίας τόσο για τον αγρότη όσο και για τον επιχειρηματία.

Η τράπεζα συνάπτει δανειακή σύμβαση σε δύο επίπεδα. Πρώτα με την επιχείρηση ή τον συνεταιρισμό που θα αγοράσει τα προϊόντα από τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους. Κατ΄ ουσίαν εγκρίνεται το κεφάλαιο κίνησης για την άμεση εξόφληση της πρώτης ύλης που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς. Δεύτερον με τους παραγωγούς που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν συμβόλαιο με την συγκεκριμένη επιχείρηση ή τον αγροτικό συνεταιρισμό. Στον παραγωγό χορηγείται πίστωση για τις αγορές των αγροτικών εφοδίων και των καυσίμων από τα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα καταστήματα που διαθέτουν τα μηχανήματα POS, κάνοντας χρήση της ειδικής κάρτας “Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας” που προμηθεύονται για το σκοπό αυτό

Με τον τρόπο αυτό λύθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον παραγωγό, ο οποίος πλέον έχει στα χέρια του ρευστότητα την στιγμή που τη χρειάζεται, εξασφαλίζοντας κυρίως εκ των προτέρων τον αγοραστή του παραγόμενου προϊόντος. Όσο για τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα μπορούν με τη σειρά τους να βελτιώσουν την οργάνωση τους, να ελαχιστοποιήσουν το διαχειριστικό κόστος, να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα, και να προσαρμόσουν την προσφορά στη ζήτηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται σε όλη την χώρα με εταιρείες, όπως: Κυρ -Γιάννη, Τσέλεπος, Α.Σ. Νεμέας, οι Ολυμπιακή Ζυθοποία και Βεργίνα, η Ολυμπος, η Κίκιζας, η Eurosud-McCain, η Αττική Μελισσοκομική Α.Πίττας, η Αγγελάκης, η ΓΑΙΑ, η ΘΕΣΓΗ, η ΕΑΣ Αργολίδας, οι Agroinvest, Φυτοενέργεια, GF Energy, η Venus, η Νομικός, η Γεωργίου, η Βαμβακουργία Βοιωτίας, η ΡΟΗ, κ.λπ.

Οι συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας καλύπτουν περισσότερα από 30 προϊόντα. Μεταξύ άλλων αφορούν σε καπνό, βαμβάκι, ελιές είτε για την παραγωγή λαδιού είτε επιτραπέζιες, σταφύλια που γίνονται κρασί, κριθάρι για την παραγωγή μπύρας, γάλα για την παρασκευή γαλακτοκομικών, φρούτα που γίνονται κομπόστα, σιτάρι για ζυμαρικά, ηλίανθος και ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοκαυσίμων, μέλι, πατάτες, αραβόσιτος, πορτοκάλια και γενικώς εσπεριδοειδή, βιομηχανική τομάτα, ξερά κρεμμύδια, ακτινίδια, μήλα, σύκα, σταφίδα, φασόλια και γενικώς όσπρια, πιπεριές, ρύζι, ρόδια, κουμ –κουάτ, μηδική, βιολογικά προϊόντα κ.λπ.