«Οδός διαφυγής προς την ανάπτυξη καθίσταται η Συμβολαιακή Γεωργία», "Agrenda" 1.3.2015

Η ελληνική γη φιλοξενεί κάθε χρόνο 4,5 εκατ. τόνους φρούτων και 3 εκατ. τόνους λαχανικών


Οδός διαφυγής προς την ανάπτυξη καθίσταται η Συμβολαιακή Γεωργία

Η οικονομική κρίση και οι καιρικές συνθήκες δεν ανέτρεψαν την αυτάρκεια της χώρας, με τα σχετικά ποσοστά να φθάνουν ακόμα και στο 274,8% στην περίπτωση της σταφίδας ή στο 190,55% για τα πορτοκάλια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη φυτική παραγωγή η αυτάρκεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 96%. Ειδικά στην κατηγορία των φρούτων παραμένει υψηλή στο 123,56% και όπως σημειώνεται τα ποσοστά αυτάρκειας κινούνται σε υψηλά επίπεδα για τα επιτραπέζια 46 σταφύλια 133,45% και τα ακτινίδια 180,13%.

Η ελληνική γη φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 4,5 εκατ. τόνους φρούτων και 3 εκατ. τόνους λαχανικών. Το 55% των φρούτων και το 60% των λαχανικών τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas. Από τη μεταποίηση δε απορροφάται το 15% των φρούτων και το 25% των λαχανικών. Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, λόγω της καλής ποιότητας τους, παραμένουν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προτιμήσεων κυρίως των Ευρωπαίων καταναλωτών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει η πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Σύμφωνα με τον Incofruit και βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές ελληνικών λαχανικών αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε όγκο και των φρούτων κατά 7,8%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομική κρίση έχει ρίξει τις τιμές πώλησης των νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς η συνολική αξία τους εμφανίζει μείωση της τάξης του 4% κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2014, στα 765 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, κάθε χρόνο οι Ελληνες παραγωγοί εξάγουν γύρω στους 150.000 τόνους λαχανικά και πάνω από 1 εκατ. τόνους φρούτα. Οι κυριότερες χώρες προορισμοί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η Γερμανία, π Αγγλία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Στο 17% των εξαγωγών τα αγροτικά προϊόντα

Τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ροδάκινα βρίσκονται στην λίστα με τα 20 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα τπς χώρας. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), κατά το 2014 από τη χώρα εξήχθησαν 253.868 τόνοι από τα συγκεκριμένα φρούτα συνολικής αξίας 257,2 εκατ. ευρώ. O αγροτικός, ο μεταποιητικός και ο βιομηχανικός τομέας φρούτων και λαχανικών συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας, αλλά και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αγροτικά προϊόντα καλύπτουν συνολικά το 17% των ελληνικών εξαγωγών.

Το γεγονός ότι ο κλάδος αντέχει στην οικονομική κρίση είναι αυτό που δημιουργεί και τις έντονες προσδοκίες τόσο από πλευράς παραγωγών όσο και επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούν ανάσα ρευστότητας, προκειμένου να βρουν οδό διαφυγής προς την ανάπτυξη. Την στήριξη αυτή παρέχει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του οποίου ενισχύονται χιλιάδες παραγωγοί και πάνω από 110 εταιρείες και συνεταιρισμοί την τελευταία διετία, με περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ.

Κοινή συμφωνία μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης

Ο παραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει ρευστό, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για να καλύψει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν τον τελικό στόχο τους, που είναι η καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Στο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς συμμετέχουν μεταξύ άλλων και 30 ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις νωπών φρούτων και λαχανικών, που καλλιεργούν οι Έλληνες αγρότες.

Α/Α

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΠΡΟΪΟΝ

1

VENUS GROWERS    

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

2

Λ. ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ - Γ. ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΣ ΑΕ   

N.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

3

ΑΣΠΕΡΣΑ ΑΕ

Ν.ΧΑΝΙΩΝ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

4

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΑΓΡΟΤΙΚΗ HELLAS FROST

Ν.ΕΒΡΟΥ

ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

5

ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ - Γ. ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΣ ΑΕ                                                                              

Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΤΑΦΥΛΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ

6

ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ

Ν.ΠΕΛΛΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

7

INTERCOMM FOODS A.E (ΡΟΔΑΚΙΝΟ)

Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

8

ΑΛΤΕΡΡΑ ΑΕ

Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

9

ΑΛΚΥΩΝ ΑΕ

Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

 ΣΤΑΦΥΛΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ

10

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΒΕΕ (ΡΟΔΑΚΙΝΟ)

Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

11

 ILIS - PARASKEVOPOULOS SA

Ν.ΗΛΕΙΑΣ

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

12

AGRIFREDA ABEE

Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

13

ΑΕΣ ΑΛΜΜΕ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

14

ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΑΒΒΕΕ

Ν.ΞΑΝΘΗΣ

ΠΙΠΕΡΙΑ

15

ΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

16

ΑΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

17

ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΠΙΠΕΡΙΑ

18

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΕΠΕ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

19

ΑΣΟΠ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ν.ΔΡΑΜΑΣ

ΡΟΔΙ

20

ΟΡΦΕΑΣ ΟΕ

Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΤΑΦΥΛΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ

21

ΑΣ ΜΕΣΗΣ

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

22

ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ ΕΠΕ

Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

23

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ

Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

24

ΡΗΓΑΣ ΑΕ

Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

25

ΛΑΛΑΝΙΤΗΣ ΑΕ

Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΚΑΡΟΤΑ - ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

26

AGRIS

Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

ΠΙΠΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

27

ΒΙΟΑΓΡΟΣ

Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

28

ΡΟΔΩΝΑΣ ΑΕ

Ν.ΚΙΛΚΙΣ

ΡΟΔΙΑ

29

BIANAME

Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

30

ΑΦΟΙ ΧΡΥΣΑΝΙΔΗ Α.Ε.

Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΤΑΦΥΛΙ
ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ

«Με τη συμβολαιακή γεωργία διευκολύνουμε τους παραγωγούς στην αγορά πρώτων υλών. Τα 600 ιδιόκτητα στρέμματα των 22 μετόχων, καθώς και η προμήθεια προϊόντων από 70 παραγωγούς από όλη τη χώρα φέρνει πάνω από 1.000 τόνους κηπευτικά στις αποθήκες της εταιρείας μας, αναφέρει ο πρόεδρος της «ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσσαράς» Φίλιππος Κυδωνάκης από την Κρήτη όπου λειτουργεί το δίκτυο παραγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

VENUS

Η αρχή της τριπλής συμμαχίας, μεταξύ ροδακινοπαραγωγών, Venus και Τράπεζας Πειραιώς έγινε το 2013. «Η Πειραιώς έχει σχέση με τον παραγωγό μέσω της ειδικής κάρτας, αλλά και με τον Συνεταιρισμό, τον οποίο χρηματοδοτεί, προκειμένου να εξοφλούνται έγκαιρα οι παραγωγοί επισημαίνει ο πρόεδρος ενός από τους πιο υγιείς Συνεταιρισμούς, της Venus, Θεολόγης Καραΐνδρος και προσθέτει Το πρόγραμμα αυτό ήταν απαραίτητο. Έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Άλλωστε, ο Συνεταιρισμός μας είχε πάντοτε σχέση "συμβολαιακής γεωργίας" με τα μέλη του, οι οποίοι μέσω του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς έλυσαν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν τα τελευταία χρόνια».

ΒΙΟΑΓΡΟΣ

«Βλέπουμε το πρόγραμμα ως συνέχιση του προγράμματος των καλλιεργητικών δανείων που δίνονταν στον αγρότη. Για να αντέξει το σύστημα εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση του παραγωγού και του εμπόρου τονίζει από τη Ροδόπη ο ιδιοκτήτης της Βιοαγρός Κων/νος Παπαδόπουλος. Η εταιρεία συνεργάζεται με 300 παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύεται 3.000 τόνους φρούτα και κηπευτικά. Το 50% αυτών τα εξάγει στην Ευρώπη, κυρίως σε Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Δανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Σουηδία και Ιταλία.

HELLAS FROST

«Τη συμβολαιακή γεωργία την εφαρμόζουμε, καθώς με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε τον στόχο, την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που εδρεύει στον Εβρο «Ελληνική Οικοαγροτική Hellas Frost» Ιωάννης Παυλούδης. Οι 250 αγρότες παραγωγοί, που προμηθεύουν κάθε χρόνο την επιχείρηση με 3.000 τόνους λαχανικά, καλλιεργούν τα προϊόντα τους στα 7.000 πιστοποιημένα στρέμματα, δίπλα στον ποταμό Έβρο, από το Σουφλί μέχρι τις Καστανιές.

ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ

«Τα βιολογικά παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική για διοχέτευση στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είναι και πιο οργανωμένες» επισημαίνει ο εκ των ιδρυτών της ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ, πολιτικός μηχανικός Νεκτάριος Μαραθάκης και προσθέτει «Η συμβολαιακή λειτουργεί υπέρ του παραγωγού, για τον οποίο ο χρόνος πίστωσης περιορίστηκε στον ένα μήνα από δυόμισι. Όσο δε για την επιχείρηση μας άνοιξε επενδυτικούς δρόμους, καθώς προχωρήσαμε σε factoring με πελάτες του εξωτερικού».

ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ ΕΠΕ

«Σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος των εφοδίων και καυσίμων κάνει δύσκολη την κάλυψη των δαπανών παραγωγής, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εξασφαλίσουν προκαταβολικά τα χρήματα. Η μείωση του κόστους παραγωγής έχει αντίκτυπο στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας του τελικού αγαθού» επισημαίνει ο ένας εκ των ιδιοκτητών της «Βιοκαρπός ΕΠΕ» Γ. Μαυρόγιαννης. Η οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2006 στο Μαλανδρένι Αργολίδας έχει ιδιόκτητη φάρμα άνω των 400 στρμ. από την οποία προέρχεται κομμάτι της μεγάλης γκάμας των βιολογικών φρούτων και λαχανικών.

ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ Λ. ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΣ

Οι αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας είναι ο τελικός προορισμός των 5.500 τόνων σταφυλιών που συλλέγονται κάθε χρόνο στο τυποποιητήριο της κρητικής Περβολαράκης Λ Κουτσομπός του Ηρακλείου. Η εταιρεία είναι εξαγωγική σε ποσοστό πάνω από το 99%. «Στο εξωτερικό, η εικόνα του ελληνικού προϊόντος αναβαθμίζεται», επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας Λάμπρος Περβολαράκης και μιλάει για τη στενή σχέση που υπάρχει με τους 400 αμπελουργούς, η οποία ενισχύεται με το πρόγραμμα συμβολαιακής.

ΟΡΦΕΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

«Η διασφάλιση της ποιότητας των σταφυλιών αποτελεί πρώτιστο μέλημα μας» τονίζει ο ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της εταιρείας «Ορφέας Ζαφείριος Σαρακατσάνης & Σία ΟΕ» Ζαφείρης Σαρακατσάνπς από το Μυρτόφυτο Καβάλας συμπληρώνοντας «Η εταιρεία μας, στα πλαίσια της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς κατάφερε να παγιώ σει τους δεσμούς εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας με τους παραγωγούς σταφυλιών».

ΑΛΚΥΩΝ

«Το 2014 ήταν η δυσκολότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για το σταφύλι, το οποίο επλήγη από περονόσπορο εξαιτίας των πολλών βροχών» μας εξηγεί ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας Αλκυών, Αχιλλέας Πενλίογου που έχει τις εγκαταστάσεις της στην ΒΙ.ΠΕ. της Καβάλας. Για το λόγο αυτό η εταιρεία αναζήτησε διέξοδο καταρχήν για τους 200 αμπελοκαλλιεργητές, την οποία και βρήκε μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής.