Ανακοίνωση για διαβίβαση στοιχείων αξιογράφων αναφορικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής κατά 75 ημέρες

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 30.03.2020, προβλέπεται η  αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή (με ημερομηνία πληρωμής από 31.03.2020 μέχρι 31.05.2020) κατά 75 ημέρες των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού και ανήκουν σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όπως αυτοί προσδιορίζονται και διαβιβάζονται στις τράπεζες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πελατών μας, σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να καταθέσετε τη δήλωση αναστολής εξόφλησης επιταγών ηλεκτρονικά, μέσω της winbank, έως την Τετάρτη 27 Μαϊου.
Για τους πελάτες που δεν διαθέτουν winbank και που δεν είναι εφικτή η εγγραφή στην υπηρεσία αυτή τη στιγμή, θα δίνεται και η δυνατότητα δήλωσης στο κατάστημα εξυπηρέτησης του πελάτη.

Διαδικασία δήλωσης μέσω winbank:

  • Μπείτε στην winbank με τους προσωπικούς κωδικούς e-banking.
  • Ακολουθήστε τα βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης για αναστολή εξόφλησης επιταγών.
  • Συμπληρώστε το ποσό της επιταγής και την ημερομηνία έκδοσης.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω winbank θα είναι ενεργή μέχρι την Τετάρτη 27 Μαίου 2020.Διαδικασία δήλωσης σε Κατάστημα του Δικτύου:

  • Aριθμός Λογαριασμού
  • Αριθμός Επιταγής
  • Ημερομηνία έκδοσης επιταγής / λήξης συναλλαγματικής
  • Ποσό επιταγής/Συναλλαγματικής
  • ΑΦΜ εκδότη/αποδέκτη

Για τους πελάτες που θα προσέλθουν σε Κατάστημα θα ισχύσει το ωράριο εξυπηρέτησης πελατείας καθώς και οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Εφόσον η επιχείρηση συμπεριληφθεί στους προστατευόμενους ΚΑΔ εντός Απριλίου 2020 θα ισχύσει η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων σας. Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός έξι εργάσιμων ημερών από την υπαγωγή της επιχείρησης στην περίμετρο των πληττόμενων ΚΑΔ.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την αναλυτική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε αναλυτικά τo ΦΕΚ