«Κάθετη η παραγωγή, κάθετη η αύξηση της αξίας του οίνου» - "Αgrenda" 28.03.2015

Γόνιμα εδάφη για την καλλιέργεια μικρών αμπελιών έχουν επιλέξει οι σύγχρονοι Ελληνες αμπελουργοί. Σαββατιανό, Ροδίτης, Ξινόμαυρο, Αθήρι, Μοσχοφίλερο είναι τα πιο γνωστά σταφύλια της ελληνικής γης, που φθάνουν στα οινοποιεία της χώρας, όπου θα «φυλακίσουν» αρώματα και γεύσεις σε φιάλες, μέχρι να παλιώσουν για να «γαργαλίσουν» τον ουρανίσκο κάθε πότη.

Ο οινοποιητικός κλάδος δεν διανύει την καλύτερη περίοδο του στην Ελλάδα. Τις δυο τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκε κάθετη πτώση της οινοπαραγωγής, από 5 εκατ. λίτρα τη διετία 1984 -1985 σε 3 εκατ. λίτρα τη διετία 2011 -2012. Η συγκυρία ευνόησε την εμφάνιση μικρών οινοποιείων, τα οποία υιοθετούν καθετοποίηση της παραγωγής, με στόχο την προσφορά ενός πλήρως ελεγχόμενου προϊόντος. Αυτό άλλωστε ανεβάζει την αξία του κρασιού. 

Ένα αμπέλι 10 στρεμμάτων καλλιεργεί η κα Αγγελική Γρηγοριάδου στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Κάθε χρόνο μαζεύει 6 τόνους σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά. Η σπάνια ποικιλία, που δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και αρωματικά, προέρχεται από τα κλήματα του αμπελουργού Βαλανδρέα στο Νεοχώρι Μεσολογγίου (σημερινές Οινιάδες), στην πεδιάδα ανατολικά του Αχελώου. Το σημαντικότερο για την κυρία Γρηγοριάδου είναι ότι διασφάλισε την πώληση των σταφυλιών στο οινοποιείο Κυρ –Γιάννη μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Πειραιώς. Το σταφύλι πρέπει να πληροί το βασικό όρο: Να έχει αρκετά σάκχαρα, για να δώσει καλό κρασί με οξύτητα τουλάχιστον 11 βαθμών. Το αμάσι ή όψιμο Εδέσσης είναι μια από τις πιο κατάλληλες ποικιλίες λευκού κρασιού για οινοποίηση.

Η Αριδαία της Πέλλας, στην Επαρχία Αλμωπίας, πλημμυρίζει από την ποικιλία Αμάσι. Τα 130 μέλη του Συνεταιρισμού, με ετήσια παραγωγή κάπου 4 εκατ. κιλών σταφυλιών μπαίνουν σταδιακά στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Στον αμπελουργό Μιχάλη Ταταρίδη, με ετήσια παραγωγή 1.000 τόνων, η Συμβολαιακή έδωσε λύση: «Μου πρόσφερε ρευστό την ώρα που το χρειαζόμουν μέσω της ειδικής κάρτας για αγορά εφοδίων και την πληρωμή εργατών, αλλά και άμεση εξόφληση από την οινοποιητική  εταιρεία». 

«Από τα σταφύλια ζω». Με την αφοπλιστική αυτή φράση ο κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργός κ. Φώτης Σονιάδης, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, μας εξηγεί ότι στο Αμύνταιο της Φλώρινας κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να παράγει καλής ποιότητας σταφύλι, που θα δώσει και καλό κρασί από την εταιρεία Κυρ -Γιάννη. Η φιλοσοφία του κάθετου ελέγχου εξαπλώνεται. Αμπελουργοί και οινοποιοί επιλέγουν σταδιακά το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

«Ρευστότητα, είναι ο πιο σημαντικός λόγος ένταξης στην Συμβολαιακή της Πειραιώς» λέει ο κ. Μιχάλης Παζαράς, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Ραψάνης, που αριθμεί 65 μέλη. Ο κ. Παζαράς καλλιεργεί τα 200 από τα 2.000 στρέμματα του αμπελώνα της Ραψάνης στη ζώνη ΠΟΠ. Η οινοποίηση των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό, δίνει έναν ερυθρό οίνο ΠΟΠ από την εταιρεία Τσάνταλη.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Πειραιώς καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης, αλλά και τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής, με μια κοινή συμφωνία προς την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους. Μέσω μιας «ολοκληρωμένης δραστηριότητας» μπορεί να οδηγηθούμε σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που θα φέρουν όχι μόνο «ετικέτα προέλευσης», αλλά και «ταυτότητα εμπιστοσύνης». Ο αμπελουργός μέσω της ειδικής πιστωτικής κάρτας καλύπτει  το κόστος παραγωγής και οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν την πρώτη ύλη, προγραμματίζουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις και είναι συνεπείς σε συμφωνίες -ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων.


Ιωάννης Τσέλεπος, ιδιοκτήτης του Κτήματος Τσέλεπου

Στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα τα εδάφη μπορεί να είναι φτωχά και αργιλοπετρώδη, αλλά είναι ικανά να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί. Εκεί δημιουργείται το 1989 ο πρώτος αμπελώνας του Κτήματος Τσέλεπου. Αργότερα προστίθεται ο αμπελώνας στο Κούτσι Νεμέας, για την παραγωγή του Αγιωργίτικου. «Το οινοποιείο είναι αυτάρκες, με 600 ιδιόκτητα στρέμματα, που δίνουν το 70% της παραγωγής. Το υπόλοιπο 30% το προμηθευόμαστε από 20 -25 συνεργαζόμενους παραγωγούς, με 250 -300 στρέμματα» σημειώνει ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας  Γιάννης Τσέλεπος για να τονίσει ότι: «Η συμβολαιακή είναι πολύ μεγάλο στοίχημα, τώρα που μπαίνουν οι βάσεις στον οινοποιητικό κλάδο από την πρώτη γενιά επιχειρηματιών». Η εταιρεία είναι στραμμένη στις εξαγωγές, με το 50% από τις 350.000 φιάλες κρασιού να εξάγεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Αυστραλία.


Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Η Σαντορίνη καταγράφει οινοποιητική παράδοση 3.500 ετών, την οποία σήμερα διασφαλίζουν τα 1.250 ενεργά μέλη της SantoWines, μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας. Από τα 12.000 στρέμματα που καλλιεργούν τα 11.200 αφορούν λευκές ποικιλίες και τα υπόλοιπα ερυθρές. Η SantoWines εξάγει το 5% των προϊόντων της, όπως λέει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ματθαίος Δημόπουλος, σε Αμερική, Καναδά, Κίνα, Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.


Γεώργιος Αναστασόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας ΚΥΡ –ΓΙΑΝΝΗ

Τη βόρεια όχθη της λίμνης Βεγορίτιδα στο Αμύνταιο της Φλώρινας επέλεξε τη δεκαετία του ΄90 ο Γιάννης Μπουτάρης για τη δημιουργία του οινοποιείου της Κτήμα Kυρ-Γιάννη Α.Ε. Πολιτική της Κυρ-Γιάννη είναι η μόνιμη συνεργασία με τους παραγωγούς, η οποία σήμερα διευρύνεται μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας. «Στο οινοποιείο μπήκαν το 2014 περίπου 1.600 τόνοι σταφύλια. Η παραγωγή φθάνει τις 1 εκατ. φιάλες» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Κυρ-Γιάννη, Γεώργιος Αναστασόπουλος, προσθέτοντας ότι το 25% της παραγωγής,  περίπου 250.000 μπουκάλια εξάγεται σε 20 χώρες: Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ε.Ε., Σουηδία, Κίνα, Κορέα.


Νότης Καλβουρτζής, διευθυντής παραγωγής της εταιρείας Μαλαματίνα

Στην Τένεδο, πριν από 119 χρόνια, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας άρχισε να καλλιεργεί τα οικογενειακά αμπέλια. Η τέταρτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση της ρετσίνας που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και στην πώληση διεθνώς.
Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων, ο σεβασμός στον καταναλωτή και η δημιουργία νέων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις νέες τάσεις της αγοράς. Τον σκοπό αυτό, μας εξηγεί ο διευθυντής παραγωγής Νότης Καλβουρτζής, εξυπηρετεί το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο συμμετέχουν η Μαλαματίνα και οι 170 παραγωγοί, καθώς επιτυγχάνεται ο έλεγχος της καλλιέργειας και εν τέλει της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Από το προϊόν των 15-16.000 τόνων, το 8-10% φθάνει στα τραπέζια καταναλωτών σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, διευθυντής αμπελουργικού της εταιρείας Τσάνταλη

Η οικογένεια Τσάνταλη μεγαλώνει από το 1890 στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Ελληνες καταναλωτές προτιμούν το λευκό κρασί, λόγω υψηλών θερμοκρασιών κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, σημειώνει ο διευθυντής αμπελουργικού Γεώργιος Σαλπιγγίδης. «Το πρόγραμμα Συμβολαιακής εξασφαλίζει την ανώτερης ποιότητας πρώτη ύλη» τονίζει ο κ. Σαλπιγγίδης προσθέτοντας «η εταιρεία κατευθύνει έτσι το 90% του προϊόντος».


Γιάννης Τρουπής, ιδιοκτήτης του Κτήματος Τρουπή

Στην Τρίπολη, στην καρδιά των αμπελώνων της Μαντινείας σε υψόμετρο 700 μέτρων στην περιοχή Φτέρη, βρίσκεται από το 2010 το οινοποιείο Τρουπή. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση στηρίζεται στην παραγωγή και εμφιάλωση οίνου από ιδιόκτητα αμπέλια. Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Μοσχοφίλερο. «Η συνολική ποσότητα κρασιού φθάνει τους 220 τόνους. Το 80% καταναλώνεται εγχώρια και το 20% εξάγεται» σημειώνει ο Γιάννης Τρουπής προσθέτοντας ότι πελάτες είναι καταναλωτές από Ν. Υόρκη, Καλιφόρνια, Βέλγιο, Καναδά, Ουάσινγκτον, Βιρτζίνια και Μέριλαντ.