«Συμβολαιακή Γεωργία – Τα αποτελέσματα στην πράξη», "Αgrenda" 25.04.2015

Τα πλεονεκτήματα στην πράξη

Ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, η ελιά, κερδίζει συνεχώς τους καταναλωτές της υφηλίου, οι οποίοι δίνουν την πρώτη θέση στην Ελλάδα στην παραγωγή μαύρων ελιών.

Τη δυναμική του πιο διάσημου δέντρου από τα αρχαία χρόνια εντόπισαν οι Ελληνες αγρότες και οι μεταποιητές, οι οποίοι στρέφονται στον καρπό της ελιάς αναζητώντας διέξοδο στην οικονομική κρίση.

Οι κυρίαρχες ελιές καλαμών (οι πρώτες που πιστοποιήθηκαν ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας) καλλιεργούνται σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία, ενώ έδαφος κερδίζουν συνεχώς και οι ελιές Χαλκιδικής με Ονομασία Προέλευσης. Στις αγορές διακινούνται ακόμα η θρουμποελιά που καλλιεργούνται σε Αττική, Κρήτη και νησιά, καθώς και οι πράσινες, μαύρες και ξανθές ελιές σε Στερεά, Εύβοια και Θεσσαλία.

Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών κινείται κοντά στους 2,5 εκατ. τόνους, με δυνατότητες ανάπτυξης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), η επιτραπέζια ελιά κερδίζει οπαδούς, όπως προκύπτει και από την αύξηση της κατανάλωσής της κατά 167,4% την τελευταία 25ετία. Σήμερα καταναλώνονται 2,7 περισσότερες ποσότητες από εκείνες της δεκαετίες του 1990. Μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση παρουσιάζουν η Αίγυπτος (από 11.000 το 1990-1991 στους 330.000 τόνους ελιάς το 2014-2015 ), η Αλγερία (από 14.000 τόνους στους 215.000) και η Τουρκία (από 110.000 τόνους στους 360.000 τόνους). Την πρώτη θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελιάς έχει παγκοσµίως η Αλβανία µε 14,8 κιλά ετησίως. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 1 κιλό ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα επιτραπέζιας ελιάς σε έκταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στους 120.000 τόνους, εκ των οποίων 80.000 τόνοι εξάγονται σε περίπου 80 χώρες. Η αξία της εξαγόμενης επιτραπέζιας ελιάς, αντιστοιχεί στο 6,5% περίπου των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και το 1,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου επιτραπέζιων ελιών εντοπίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Την τάση αυτή φαίνεται να ακολουθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνοντας πλέον εξαγωγική στροφή, όπως η εταιρεία «ΡΟΗ ΑΕ» από την Εύβοια και η «Αφοί Παπανικήτα ΑΕ» από την Χαλκιδική.


«ΡΟΗ Α.Ε.»

«Κοινή συμφωνία μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων μεταποίησης»

Η εταιρεία «ΡΟΗ ΑΕ», η οποία δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και παραγωγή ελιών από το 1989, εξαγοράστηκε προ 18μήνου από τον όμιλο Υφαντής. «Σήμερα εξάγουμε το 20% της παραγωγής σε 8-9 χώρες. Στόχος μας είναι η αύξηση των εξαγωγών στο 40% σε 15-18 χώρες με αποκλειστική συνεργασία. Κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επένδυσης ύψους 2 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των χώρων αποθήκευσης» σημειώνει ο υπεύθυνος αγορών και συμβολαιακής γεωργίας κ. Σωτήρης Πλεμμένος.

Η συνεργασία των παραγωγών από το Γεράκι με την «ΡΟΗ ΑΕ», η οποία συγχωνεύθηκε και με την εταιρεία παραγωγής λαδιού «Ελληνική Γη Τρόφιμα ΕΠΕ», προέκυψε μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο εντάχθηκαν η εταιρεία και οι παραγωγοί.

«Η Συμβολαιακή είναι ένα πολύ καλό εργαλείο χρηματοδότησης για μια σύγχρονη εταιρεία. Μας φέρνει σε επαφή με τους παραγωγούς όντας μακριά από τον τόπο παραγωγής» λέει ο κ. Πλεμμένος. Πρόκειται για μια κοινή συμφωνία μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης. Ο ελαιοπαραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει ρευστό, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για να καλύψει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει τον τελικό στόχο του, που είναι η καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Αυλίδας, φέτος, θα διακινηθούν στην ελληνική αγορά περίπου 800 κιλά ελιών με το εμπορικό σήμα «lelia» και άλλα 200 κιλά στη διεθνή αγορά. «Το μεγάλο πλεονέκτημα των ελιών Καλαμών στη διεθνή αγορά είναι ότι είναι μοναδική και δεν μπορεί κανείς άλλος να παράγει την ίδια ή πανοιμοιότυπη» τονίζει ο κ. Πλεμμένος αναφέροντας ότι η νούμερο ένα περιοχή από την οποία προμηθεύονται τις ελιές καλαμών είναι η Αιτωλοακαρνανία, ενώ μια μικρότερη ποσότητα 100 -150 τόνους τις αγοράζουν από τους παραγωγούς του Γερακίου Λακωνίας. Η εταιρεία εμπορεύεται και πράσινες ελιές Χαλκιδικής, ενώ αγοράζει ελιές επίσης από την Αμφισσα και τις Λιβανάτες.


«ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ Α.Ε.»

«Εργαλείο που καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας»

Εξαγωγική στροφή κάνει και η εταιρεία «Αφοί Παπανικήτα ΑΕ», που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και στο εμπόριο ελαιών Χαλκιδικής από το 1990.

Η ελαιουργική εμπορική επιχείρηση, όπως λέει ένας εκ των ιδιοκτητών της, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Παπανικήτας: «Πέρυσι, που ήταν μια καλή χρονιά μαζέψαμε κοντά στους 3.000 τόνους ελιές Χαλκιδικής». Το 90% αυτών θα καταναλωθεί στην εγχώρια αγορά και μόλις το 10% θα εξαχθεί στην αγορά της Ιταλίας. Η διεθνής τάση αύξησης της κατανάλωσης ελιών στρέφει και τη διοίκηση της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού. «Η αύξηση των εξαγωγών είναι στα άμεσα σχέδια μας» επισημαίνει ο κ. Παπανικήτας και προσθέτει ότι «τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η επένδυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια του προγράμματος Μπαλτατζής, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της μονάδας».

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Τη διεθνή στροφή της εταιρείας εξυπηρετεί και η ένταξή της στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. «Η καθετοποίηση της παραγωγής είναι η φιλοσοφία μας, καθώς το προϊόν μας αποκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στις αγορές του εξωτερικού» τονίζει ο κ. Παπανικήτας προσθέτοντας ότι «Οι παραγωγοί μας, με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια, απέκτησαν ένα πολύ καλό εργαλείο , το οποίο μέσα στην οικονομική κρίση τους καλύπτει τις ανάγκες σε ρευστότητα κατά τις περιόδους που έχουν το κλάδεμα, το λίπασμα και την συγκομιδή της ελιάς».