«Στροφή στις διεθνείς αγορές για τα βιολογικά προϊόντα», "Ελεύθερος Τύπος" 16.07.2015

Έμφαση στις διεθνείς αγορές δίνουν οι εταιρείες του κλάδου
Βιολογικά προϊόντα σε αναπτυξιακή τροχιά

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, μετά την στροφή κυρίως Ευρωπαίων καταναλωτών σε αυθεντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας ως επί το πλείστον μικρών παραγωγών, με την ένδειξη «σπιτικό», «οικογενειακή παραγωγή», «συνεταιριστικό», «χειροποίητο», «ΠΟΠ», «ΠΓΕ» κ.λπ.

Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων, ο οποίος επλήγη από την οικονομική κρίση, κυρίως λόγω απομείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, συνεχίζει να παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα. Γεγονός, το οποίο έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους παραγωγούς και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως είναι φυσικό αναζητούν «ανάσα ρευστότητας», καθώς βλέπουν την οδό διαφυγής για τη βελτίωση της θέσης τους.

Τη στήριξη τόσο των παραγωγών όσο και των επιχειρηματιών παρέχει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του οποίου την τελευταία διετία ενισχύονται παραγωγοί, εταιρείες και συνεταιρισμοί. Πρόκειται για μια κοινή συμφωνία μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης. Ο παραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει ρευστό, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για να καλύψει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά.

Τέσσερις εταιρείες του κλάδου βιολογικής γεωργίας, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, οι: ΑΣΠΕΡΣΑ, ΒΙΟΑΓΡΟΣ, ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ και ΒΙΑΝΑΜΕ, επέλεξαν την στήριξη των επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων παραγωγών μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.


ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ

Η ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολόγο Νεκτάριο Μαριανάκη και τον πολιτικό μηχανικό Νεκτάριο Μαραθάκη. Τυποποιεί αποκλειστικά κρητικά προϊόντα και την τελευταία διετία έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς τα προϊόντα που διακινεί στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν υπερβεί το 80% του κύκλου εργασιών της.

«Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική για διοχέτευση στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είναι πιο οργανωμένες» τονίζει ο κ. Νεκτάριος Μαραθάκης προσθέτοντας ότι η εταιρεία επέλεξε την ένταξη της στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς: «Η Συμβολαιακή βοηθάει τόσο τον παραγωγό όσο και την επιχείρηση. Ο παραγωγός χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος για να συνεχίσει να παράγει και μάλιστα ποιοτικά προϊόντα. Η επιχείρηση χρηματοδοτείται για να εξοφλεί άμεσα τον παραγωγό και να επενδύει μέρος από τα κεφάλαια της».


ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε.

Πρωτοπόρος στην αγορά των βιολογικών προϊόντων είναι η εταιρεία Βιοαγρός Α.Ε. από την Κρύα Βρύση της Πέλλας. Το 1990, ο γεωπόνος βιοκαλλιεργητής κ. Κώστας Παπαδόπουλος οραματίστηκε και πραγματοποίησε την προσφορά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στους Ελληνες καταναλωτές. Σήμερα συνεργάζεται με 300 παραγωγούς από όλη την χώρα, οι οποίοι καλλιεργούν συνολικές εκτάσεις 600 εκταρίων και από τους οποίους προμηθεύεται 3.000 τόνους φρούτα και κηπευτικά εκ των οποίων το 50% εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη.

«Η δουλειά αυτή γίνεται δύσκολα μέσα στην οικονομική κρίση. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας, δηλαδή προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, για να αντέξει το σύστημα μέσα στην κρίση έπρεπε να υπάρξει χρηματοδότηση τόσο του παραγωγού όσο και του εμπόρου» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτει, δε, ότι «η διέξοδος βρέθηκε μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Βλέπουμε το πρόγραμμα της Συμβολαιακής ως συνέχιση του προγράμματος των καλλιεργητικών δανείων που δίνονταν στον αγρότη, που είχε δυσκολίες».


ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ ΕΠΕ

Η οικογένεια Μαυρόγιαννη στην ιδιόκτητη φάρμα των 400 στρεμμάτων στο Μαλανδρένι Αργολίδας καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Η Βιοκαρπός ΕΠΕ ιδρύθηκε το 2006 και από τότε προσφέρει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια και την εξωτερική αγορά.

Πρωταρχικό μέλημα της επιχείρησης είναι ο τελικός καταναλωτής να νιώθει ασφαλής και σίγουρος για την υψηλή θρεπτική αξία του προϊόντος που παίρνει στα χέρια του. «Η φιλοσοφία αυτή εξυπηρετείται από τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης, καθώς στοχεύουμε σε αύξηση των σημείων πώλησης των προϊόντων στην ελληνική αγορά, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας δραστηριότητας μας» τονίζει ο ένας από τους ιδρυτές της κ. Γιώργος Μαυρόγιαννης.

Τα επενδυτικά σχέδια της Βιοκαρπός διευκολύνει η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς λέει ο κ. Μαυρόγιαννης τονίζοντας «Σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος των εφοδίων και καυσίμων κάνει εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των δαπανών παραγωγής και ανάπτυξης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εξασφαλίσουν προκαταβολικά τα απαραίτητα χρήματα. Έτσι εξασφαλίζει τις καλύτερες τιμές αγοράς μειώνοντας το κόστος καλλιέργειας, καθώς να πληρώνει τοις μετρητοίς. Ταυτόχρονα ο παραγωγός βελτιώνει την ποιότητα του προϊόντος του».


ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε.

Στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης εστίασαν το 2005 τα 11 ιδρυτικά μέλη της ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε. Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσσάρας και προχώρησαν στη δημιουργία ενός δικτύου παραγωγών από όλο το νησί για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας με αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια. Σήμερα η εταιρεία απαριθμεί 22 μετόχους και συνολικά 70 παραγωγούς που παράγουν πάνω από 1.000 τόνους κηπευτικά. Το 70% των προϊόντων εξάγονται σε Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Κύπρο και Ελβετία.

«Είμαστε αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» σημειώνει ο πρόεδρος της κ. Φίλιππος Κυδωνάκης για να προσθέσει ότι η ΒΙΑΝΑΜΕ έχει επιλέξει εξαρχής την καθετοποίηση της παραγωγής, καθώς οργανώνει, προγραμματίζει και παρακολουθεί την παραγωγή των προϊόντων, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, προμήθεια των απαραιτήτων εφοδίων και εκπαίδευση στους παραγωγούς – μέλη της, με κύριο στόχο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Τα υψηλά στάνταρ καλλιέργειας των προϊόντων αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Η λύση δόθηκε μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας μας εξηγεί ο κ. Κυδωνάκης.