Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς & ΕΑΣ Μεσολογγίου - Ναυπακτίας για τη Συμβολαιακή Γεωργία

 

Την τέταρτη κατά σειρά παρουσίαση - υλοποίηση του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας πραγματοποίησαν στο Μεσολόγγι, στελέχη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας "η Ένωση", μετά τα αντίστοιχα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται με τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, τους καπνοπαραγωγούς των Σερρών, της Καβάλας, της Δράμας και της Πιερίας και τους βαμβακοπαραγωγούς των νομών Ροδόπης και Ξάνθης.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας, Ιωάννης Παπαδόπουλος και ομάδα ανώτερων στελεχών Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασαν σε περισσότερους από 400 παραγωγούς του νομού της Αιτωλοακαρνανίας τα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα της καλλιέργειας βαμβακιού, αλλά και σε ένα επιπλέον προϊόν, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε, τη βρώσιμη ελιά.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι μέσω της χρηματοδοτικής πρότασης της Συμβολαιακής Γεωργίας επιτυγχάνεται ο συναλλακτικός εξορθολογισμός της αγροτικής παραγωγής, καθώς η Συμβολαιακή Γεωργία "παρεμβαίνει ενεργά διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους στους παραγωγούς τη στιγμή που τους χρειάζονται", για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να πετύχουν καλύτερες τιμές στην αγορά αγροτικών εφοδίων. Αντίστοιχα, παρεμβαίνει και στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας, εξασφαλίζοντας την απορρόφηση της παραγωγής, καθώς με τη χρηματοδότηση που θα του παρέχει η Τράπεζα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, θα μπορεί να εξοφλεί άμεσα τους παραγωγούς με τους οποίους έχει συνάψει συμβόλαιο. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο για το βαμβάκι θα ξεκινήσει άμεσα (από την επόμενη εβδομάδα) και θα διαρκεί από 1 Απριλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, με την εξόφληση να ολοκληρώνεται στην 30 Νοεμβρίου. Για την ελιά, η καλλιέργεια της οποίας διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, το 40% της χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του χρόνου ως τα τέλη του Οκτώβρη για αγορά εφοδίων και καυσίμων, από συνεργαζόμενα καταστήματα της περιοχής, μέσω της "Κάρτας του Αγρότη". Το υπόλοιπο ποσό θα διατίθεται τοις μετρητοίς για την εξυπηρέτηση του εργατικού κόστους. Το 20% από Ιανουάριο έως Μάρτιο για το κλάδεμα και το 80% από τα μέσα του Οκτώβρη έως τις 10 Νοεμβρίου για τη συγκομιδή.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με έντονη τη συμμετοχή των παραγωγών, ο κ. Αντωνιάδης διαβεβαίωσε ότι "στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ως παρόχου εφοδίων προς τους αγρότες και να βοηθήσει με την τεχνογνωσία που διαθέτει, στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας". Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου στη Συμβολαιακή Γεωργία θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 20 μεταποιητικές μονάδες και συνεταιρισμοί, καθώς και χιλιάδες παραγωγοί σε όλη τη χώρα, με αμέσως επόμενο "σταθμό" τους κτηνοτρόφους-γαλακτοπαραγωγούς της Θεσσαλίας.